Αντιδράσεις κομμάτων για το Μνημόνιο

 

Οι πολιτικές για την οικονομία που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν έχουν οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση και την στασιμότητα αλλά αντίθετα οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.


Διαβάστε επίσης για τις σημερινές κρίσιμες εκλογές στην Ισπανία.


 

Ο  κ. Ομήρου μιλούσε σήμερα στη Β΄ Σύνοδο της Κυπριακής Παιδοβουλής που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επετείου της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με κεντρικό θέμα αυτό της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα το πώς η οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει αφήσει καμία πτυχή της ζωής μας ανεπηρέαστη, μπορεί να επηρεάσει και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών.

Είναι κρίσιμο ζήτημα για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πώς τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα θα πρέπει να αποφασίσουν αλλά και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα βγάζουν την Ενωση από την ύφεση και την στασιμότητα, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

“Ενώ βλέπουμε και ακούμε τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα και Ευρωπαίους αξιωματούχους να διακηρύσσουν ότι πράγματι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει και πρέπει να αλλάξουν και να περάσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διαπιστώνουμε και με αφορμή την περίπτωση της Κύπρου ότι εξακολουθούν να εμμένουν σε αυτές τις πολιτικές μέσω της γνωστής τρόικας, η οποία έχει διαπραγματευτεί με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως μέσα από τον θεσμό της Παιδοβουλής μας δίδεται η ευκαιρία για προβληματισμό πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους μας αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι, σημείωσε, μέσα από τον προβληματισμό αυτό, να εξάγονται τα αναγκαία και σωστά μηνύματα τα οποία θα διοχετεύονται προς την Πολιτεία και τους πολίτες της, με στόχο τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τις σημερινές κοινωνίες είναι το αποτέλεσμα μιας άναρχης παγκοσμιοποίησης, της απουσίας ελέγχου, εποπτείας και ρυθμιστικών μηχανισμών, ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά συστήματα, της επικυριαρχίας των αγορών στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και της κακοδιαχείρισης και της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου.

Δυστυχώς, σημείωσε, τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα αυτής της κατάστασης, η οποία επιβάλλει ασφαλώς και τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και πολιτικές ανάπτυξης.

“Οι αθώες ψυχές των παιδιών βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα, αφού οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής.   Οι γονείς πασχίζουν καθημερινά για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, αλλά δυστυχώς η ανεργία και τα διάφορα προβλήματα έχουν χτυπήσει την πόρτα πολλών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην έχουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν παλαιότερα”, ανέφερε.

Το γεγονός αυτό, συνέχισε, επισύρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην ευζωία των παιδιών περιορίζοντας στο ελάχιστο όχι μόνο τη δυνατότητα για ψυχαγωγία τους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τις βασικές ανάγκες τους.   

Ο κ. Ομήρου είπε πως τα οικονομικά προβλήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τον τομέα της υγείας, γιατί αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά χρήζουν ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

Θα πρέπει επίσης, συνέχισε, να καταβληθεί προσπάθεια για αποφυγή επιβολής μέτρων που αφορούν περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, διότι η επιβολή τέτοιων μέτρων ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη στελέχωση των σχολείων καθώς και την επάρκειά τους σε υλικοτεχνική υποδομή.

Περαιτέρω, η οικονομική κρίση, είπε, ενδεχομένως να επηρεάσει και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στα κοινά, αφού λόγω έλλειψης επαρκών οικονομικών πόρων δεν θα είναι πλέον εφικτή η συχνή συμμετοχή τους σε συνέδρια, εκδηλώσεις και σε διάφορες άλλες σημαντικές για αυτά δραστηριότητες.

“Ως εκ τούτου, για όλους τους πιο πάνω λόγους θα πρέπει η Πολιτεία και ιδιαίτερα το κράτος, με την ιδιότητά του ως εκτελεστική εξουσία, να προβληματιστεί σοβαρά και να δει με ευαισθησία όλα αυτά τα θέματα, και όπου είναι εφικτό να καταβληθεί προσπάθεια για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές συνέπειες εις βάρος των παιδιών”, πρόσθεσε.

Οφείλω να επισημάνω, κατέληξε, ότι οι εκθέσεις που έχουν ετοιμαστεί από τις πέντε επαρχιακές κοινοβουλευτικές ομάδες είναι όλες πολύ αξιόλογες και μέσα από τις θέσεις και απόψεις των παιδιών εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δημοσίευση της συμφωνίας με την Τρόικα ζητούν οι Οικολόγοι 

Οι Κυβερνώντες “μας έχουν μπερδέψει με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τους”, ανέφερε σήμερα η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία καλεί τη Κυβέρνηση να ενημερώσει, λεπτομερώς, όλο τον κυπριακό λαό για την προκαταρκτική συμφωνία με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η κ.Παναγιώτου είπε πως “θέλουμε να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει αυτή η προκαταρκτική συμφωνία με την Τρόικα στη λεπτομέρεια της και η διαφάνεια αυτή πρέπει να είναι δημόσια, προς όλους τους πολίτες”.

Πρέπει, συνέχισε, να εξηγηθεί αν έχουν κλείσει όλα τα θέματα ή όχι και τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία και για το 2013 και για το 2014, αλλά και πέραν του 2016, “γιατί δεν είναι μια ιστορία που τελειώνει μέχρι το 2016”.

Οι πολίτες, ανέφερε, πρέπει να γνωρίζουν αλλά και να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας, “γιατί αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα για λάθη που δεν είναι δικά τους”.

Ερωτηθείσα, πως μπορούν οι πολίτες να τοποθετηθούν, η ΓΓ των Οικολόγων απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω των εκπροσώπων τους στη Βουλή.