Αντιδράσεις Τ/Κ για το χαλούμι


Διαβάστε επίσης ποιός είναι ο 62χρονος παραλίγο πυρπολητής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε ακόμα για τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο.


Την έντονη αντίδραση στην αναφορά του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη ότι το χαλλούμι, με την ονομασία halloumi ή hellim θα εξάγεται μόνο με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασαν τα μέλη του «εποπτικού συμβουλίου» χαλλουμιού που έδωσαν σήμερα στα κατεχόμενα διάσκεψη Τύπου παρουσιάζοντας το «συμβούλιό» τους, το οποίο είναι μέλος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του βιομηχανικού επιμελητηρίου, Αλί Τσιραλί μίλησε για τα προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, όπως η φέτα από την Ελλάδα, η παρμεζάνα από την Ιταλία και το ροκφόρ από την Γαλλία, τονίζοντας τη σημασία αυτών των προϊόντων. Υπενθύμισε δε ότι το 2007 το βιομηχανικό επιμελητήριο είχε αντιδράσει στην αίτηση τότε της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατοχύρωση της ονομασίας halloumi στην ΕΕ, και κατοχύρωσαν την ονομασία πρώτα στο ψευδοκράτος και μετά στην Τουρκία.

Το χαλλούμι, είπε, αποτελεί το 15% των εξαγωγών από τα κατεχόμενα, είναι προϊόν πολιτιστικής – όπως ανέφερε – κληρονομίας, που παράγεται για χρόνια και είναι σημαντικό για την οικονομία.

Για την προστασία και την κατοχύρωση της πατέντας του χαλλουμιού προχώρησαν, είπε ο κ. Τσιραλί, στη δημιουργία αυτού του «συμβουλίου», το οποίο άρχισε τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο. ‘Ήδη, είπε, έχουν προβεί σε κάποιες ενέργειες ώστε να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης.

Το βιομηχανικό επιμελητήριο, συνέχισε, έκανε αίτηση στον Οργανισμό για το διεθνές δίκτυο γεωγραφικής προέλευσης (ORIGIN) που εδρεύει στην Γενεύη με μέλη 350 συνδέσμους προϊόντων από 40 χώρες για το «εποπτικό συμβούλιο» χαλλουμιού, το οποίο – είπε – έγινε αποδεκτό ως «βόρεια Κύπρος». «Πρέπει να δείξουμε σε όλα τα φόρα και τις εκδηλώσεις που συμμετέχουμε ότι το χαλλούμι δεν είναι προϊόν μόνο των Ε/κ. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι προϊόν όλης της Κύπρου».

Για τον κ. Αλετράρη είπε ότι πρέπει να γνωρίζει πως υπάρχει ένα χωριστό «κράτος» στη βόρεια Κύπρο που έχει τα αρμόδια όργανα να δίνουν άδειες. Αυτό, πρόσθεσε, αναφέρεται και στο πρωτόκολλο 10 και έγινε αποδεκτό από όλα τα μέρη του 2003. Έγινε αποδεκτό, όπως είπε, ότι στη «βόρεια Κύπρο» υπάρχει μια χωριστή υπηρεσία που δίδει άδειες, σημειώνοντας ότι πολλά προϊόντα μεταφέρονται δια μέσου του κανονισμού της πράσινης γραμμής από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Πρέπει, συνέχισε, να ληφθούν υπόψη αυτές οι πραγματικότητες και να μην βάζουν εμπόδια στο δρόμο τους για την εξαγωγή του χαλλουμιού, το οποίο είναι κοινό – όπως ανέφερε – προϊόν της Κύπρου.

Είναι σημαντικό, κατέληξε, το θέμα αυτό, που βρίσκεται στην ατζέντα της Τεχνικής Επιτροπής για θέματα οικονομίας και εμπορικών θεμάτων, να μεταφερθεί σε πνεύμα συνεργασίας στις επόμενες γενιές και κάλεσε την ε/κ πλευρά να συζητήσει το θέμα της γεωγραφικής κατοχύρωσης του χαλλουμιού στην τεχνική επιτροπή και να βρουν μια λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ