Απόδοση οικιών αυτοστέγασης σε κληρονόμους


Διαβάστε επίσης γιατί ο Σιαρλή παλεύει μόνος του. Διαβάστε ακόμα γιατί αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο η Κυπριακή Κυβέρνηση.


Οι κληρονόμοι των θανόντων πριν την 7η Απριλίου 2006 εκτοπισμένων που κατείχαν οικίες αυτοστέγασης θα μπορούν με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στο Υπουργικό Συμβούλιο να κληρονομήσουν αυτές τις οικίες, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Τέτοιο δικαίωμα δεν αποκτούν οι κληρονόμοι θανόντων εκτοπισμένων που κατείχαν οικείες σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, που ενημερώθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το θέμα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι λύνεται ακόμα ένα πρόβλημα που κληρονόμησε η Κυβέρνηση.

Εξηγώντας ότι για όσους πρόσφυγες κατείχαν οικία σε οικισμούς αυτοστέγασης και πέθαναν πριν την ημερομηνία ψήφισης του νόμου για τις τιτλοποιήσεις και τα πιστοποιητικά μίσθωσης, οι κληρονόμοι τους έπρεπε να επιστρέψουν αυτές τις οικίες, είπε ότι η ρύθμιση που προωθείται αφορά μόνο τις οικίες αυτοστέγασης επειδή συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες αυτοί έκαναν και δικές τους δαπάνες ώστε να ανεγερθούν αυτές οι κατοικίες και δικαιωματικά θα πρέπει οι κληρονόμοι τους να πάρουν αυτή την περιουσία.

Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αφορά 60 περίπου περιπτώσεις, αναφέροντας ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι περιπτώσεις που επέστρεψαν τις κατοικίες αυτές και συμπλήρωσε ότι παραμένει το πρόβλημα με τις οικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης παρατήρησε ότι στη δύση της θητείας της, η Κυβέρνηση επιστρέφει προκειμένου να διορθώσει προβλήματα που δημιούργησε σε σχέση με την τιτλοποίηση προσφυγικών οικιών σε οικισμούς αυτοστέγασης.

Ελλείψει πολιτικής βούλησης, είπε, δεν ρυθμίζονται οι περιπτώσεις που αφορούν τα πιστοποιητικά μίσθωσης για οικίες αυτοστέγασης που ανεγέρθηκαν σε τ/κ γη και οι περιπτώσεις κυβερνητικών οικισμών.

Πηγή : ΚΥΠΕ