Ισραήλ: Ασφαλείς οι Κύπριοι -Τι δηλώνει η Πρεσβεία μας στο 24h


 Διαβάστε ακόμη: Την άμεση ανάγκη για αποφάσεις από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον άγριο φόνο στην Λεμεσό για μια θέση πάρκινγκ. 


 

Όπως δήλωσε στο 24h ο αναπληρωτής πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ κος Μιχάλης Μαύρος, κανείς από τους Κύπριους του Ισραήλ δεν έχει κινδυνεύσει εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης τα τελευταία 24ωρα. 

 

«Η πλειοψηφία των Κυπρίων που ζουν στο Ισραήλ είναι γιατροί, που είτε εργάζονται σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ και των Ιεροσολύμων, είτε κάνουν πρακτική σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη εξαιτίας της κατάστασης. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά αυτοί είναι λίγοι. Κανείς από αυτούς δεν έχει κινδυνεύσει. Ούτε μας έχει γίνει κάποια κρούση για μαζική φυγή από το ισραηλινό έδαφος. Τώρα, εάν κάποιοι μεμονωμένα θέλησαν να φύγουν, αυτό δεν οφείλεται στην τωρινή κατάσταση, ενώ ήταν προσωπική και καθαρά δική τους απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Όπως τόνισε ο κος Μαύρος, δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ταξιδιωτική οδηγία να μην επισκέπτονται οι Κύπριοι το Ισραήλ. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας είναι πως εφόσον αποφύγει συγκεκριμένες περιοχές, η ζωή του δεν διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο. 

 

«Δεν έχουμε πει σε κανέναν να μην έλθει. Απλά να αποφύγει να πάει σε μέρος που βρίσκεται σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από την Γάζα. Να αποφύγει δηλαδή όλο το νότιο τμήμα του Ισραήλ. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες ρουκέτες πέφτουν σε ακτίνα εντός 40 χιλιομέτρων. Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι πύραυλοι δεν πέφτουν σε κατοικημένη περιοχή. Εάν όμως γίνει αυτό, εξουδετερώνονται από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Οσοι Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, δευτερόλεπτα πριν είχαν βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού τους να δουν την ρουκέτα που έρχεται», είπε. 

 

Προσοχή, ενημέρωση από τα ΜΜΕ και πλήρης τήρηση των κανονισμών ασφαλείας συνθέτουν το σκηνικό για μια ασφαλή παραμονή στο Ισραήλ. «Εφόσον προσέχουν, ακούν τι συμβαίνει και πού από τα ΜΜΕ και τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Όλα τα ξενοδοχεία, οι υπηρεσίες και τα μεγαλύτερα κτίρια των πόλεων διαθέτουν καταφύγια. Όταν πέφτει μια ρουκέτα, ηχούν σειρήνες και εάν ακούγοντας την σειρήνα, κάποιος μεταβεί στο σημείο προστασίας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τραυματισθεί. Πόσο μάλλον να χάσει την ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Καταλήγοντας, ο κος Μαύρος είπε ότι από μέρα σε μέρα η κατάσταση με τις ρουκέτες είναι όλο και καλύτερη, εννοώντας ότι όλο και λιγότεροι πύραυλοι πλήττουν κεντρικά σημεία είτε της πρωτεύουσας, είτε μικρότερων πόλεων του Ισραήλ.