Αρχιεπίσκοπος: Αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας θα διαλυθούν οι τράπεζες

 

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οι τράπεζες δεν θέλουν χρήματα αλλά χρόνο. Αλοίμονο αν δεχθούμε τις θέσεις της Τρόικας. Θα διαλυθούν οι τράπεζες και όταν διαλυθούν δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο και αυτός ο λαός όντως θα πεινάσει, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ο παράγοντας χρόνος είναι μεν σημαντικός, αλλά όχι σημαντικότερος από την ουσία της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Τρόικα.


 

Διαβάστε επίσης, “Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Μ. Βρετανία” και ““Wirtshcafts Woche” : Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με την Δυτική Ευρώπη”.


 

Είπε πως υπάρχει μια παράδοση στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Δεν εργαζόμαστε όπως εργάζονται στην Ευρώπη. Εμάς είναι πολύ γνωστό ότι όποιος θέλει να κάμει κάποιαν επένδυση θα βάλει υποθήκη το χωράφι του, η τράπεζα θα τον αντέξει και ένα χρόνο και δυο χρόνια και τρία χρόνια να ισορροπήσει η επένδυση, να είναι εις θέση να αποπληρώνει και το κεφάλαιο, τις δόσεις και τους τόκους, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που υφίσταται πολλές δεκαετίες και έτσι είναι συνηθισμένος ο λαός μας».

Στην Ευρώπη, και στην Αγγλία που γνωρίζω, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «εάν σε ένα χρόνο η επένδυση δεν είναι εις θέση να αποπληρώσει δόση του κεφαλαίου και τόκους, το ακίνητο πουλιέται. Εάν δεχθούμε κάτι τέτοιο, η περιουσία του κυπριακού λαού θα βρεθεί αντί πινακίου φακής σε πέντε-δέκα πλούσιους».

«Αυτό θέλουμε να επιβάλουμε στην Κύπρο; Αυτή είναι η προσπάθειά μας;» διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως «τουλάχιστον η Εκκλησία είναι αντίθετη και θα πολεμήσει αυτές τις απόψεις».

«Οφείλουμε να εγείρουμε φωνή τώρα. Όχι να γίνει συμφωνία και έπειτα γιατί δεν έχει καμία σημασία μετά», είπε.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η πολιτική ηγεσία τού ζήτησαν να μεσολαβήσει με τη Ρωσία μέσω του Πατριάρχη είτε αλλιώς, για να διευθετηθεί το θέμα του δανείου από τη Ρωσία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν νομίζει ότι είναι αρμόδιος για να απευθυνθεί το κράτος σε αυτόν.

«Εχουμε διπλωματικούς εκπροσώπους που μπορούν να κάμουν επίσημα τη δουλειά τους. Εμείς ως λαός οφείλουμε να πάρουμε θέση γιατί αυτό αφορά όλους. Αν ανατείλουν πιο άσχημες ημέρες από τις σημερινές ο λαός θα πεινάσει», ανέφερε.

«Δεν θα πεινάσουν οι πλούσιοι και εμείς ως Εκκλησία είπαμε ότι έχουμε ένα στόχο, να μην αφήσουμε κανένα να πεινάσει για αυτό και (λέμε) ευθαρσώς τις απόψεις μας ή αρέσουν ή δεν αρέσουν. Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν αρέσει στην Ευρώπη η στάση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία οφείλει να συμπαρασταθεί σε ένα λαό που περνά άσχημες ημέρες», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ