Αρχίζει η διάσκεψη ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή


Διαβάστε επίσης, “Στη Λεμεσό συνεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφορών”.


Ενόψει της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου.

«Η ΕΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να παρασχεθεί βοήθεια στις ευάλωτες, αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να καταστούν ανθεκτικότερες στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τις αναπτυσσόμενες χώρες- εταίρους μας συγκεκριμένες ιδέες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, τόσο στην οικονομία  όσο και στις συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε ο κ. Αλετράρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, καλείται να αρχίσει το δύσκολο έργο της υλοποίησης της συμφωνίας που επετεύχθη κατά το περασμένο έτος σχετικά με την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η έκβαση της διάσκεψης να προωθήσει όλα τα στοιχεία της δέσμης των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Ντέρμπαν με στόχο την επίτευξη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα έως το 2015.

Η ΕΕ έχει επίσης ζητήσει από την Προεδρία του Κατάρ να πραγματοποιήσει διάλογο σε υπουργικό επίπεδο ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα πριν από το 2020, ενώ υποστηρίζει απαρασάλευτα τα όσα συμφώνησε στο Ντέρμπαν καθώς και τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Ένωση είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας και χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Ντόχα, η ΕΕ θα αποδείξει ότι ακολουθεί προδιαγεγραμμένη πορεία που θα της επιτρέψει να προσφέρει κατά την περίοδο 2010-2012 όλη την χρηματοδότηση «ταχείας εκκίνησης», ύψους 7,2 δισεκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ θα συζητήσει επίσης με τις αναπτυσσόμενες χώρες εταίρους της πως είναι δυνατόν να συνεχισθούν οι σημαντικότερες ροές ενωσιακής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το διάστημα 2013-2014.

Επιπλέον, η ΕΕ θα επιβεβαιώσει ότι παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην παροχή του μεριδίου που της αναλογεί από την ετήσια χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να συγκεντρώσουν μέχρι το 2020 για να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μετριάσουν τις εκπομπές τους και να προσαρμοσθούν στην αλλαγή του κλίματος.

Πηγή ΚΥΠΕ