Άρωμα Ελλάδας στις Αμερικανικές εκλογές

 


Διαβάστε επίσης για τις διαρρήξεις σε Λευκωσία και Επαρχία Μόρφου, αλλά και για τις απεργίες στην Ελλάδα.


 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φ”, ανάμεσα στους υποψήφιους για την Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία, τα πολιτειακά κοινοβούλια και τη θέση του κυβερνήτη σε κομητείες και δήμους βρίσκονται επτά Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι διεκδικούν διάφορες θέσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Στις ΗΠΑ οι Ελληνοαμερικανοί φτάνουν τα τρία εκατομμύρια, όμως οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι για το Κογκρέσο είναι μόλις επτά. Μία γυναίκα για την Γερουσία και έξι άντρες για την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πρώην γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, Ρεπουπλικανή, δεν έχει βάλει ξανά υποψηφιότητα, γι’αυτό το λόγο οι Ελληνοαμερικανοί επικεντρώνουν τις ελπίδες τους στη Σέλι Μπέρκλει, Δημοκρατική, από την Νεβάδα. Η Σέλι είναι εγγονή Εβραίας Θεσσαλονικιάς και εκλεγόταν στη Βουλή από το 1998 στην εκλογική περιφέρεια του Λας Βέγκας.

Θέση στη Βουλή επαναδιεκδικεί η Ντίνα Τάιτους, Δημοκρατική από την Νεβάδα, εγγονή Έλληνα από τα Τρίκαλα ο οποίος άνοιξε εστιατόριο στον αμερικανικό Νότο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Δημοκρατικός Τζον Κάργκας θέτει υποψηφιότητα στο Τέξας, ενώ στο Νιου Τζέρσει φιλοδοξεί να εκλεγεί ο Δημοκρατικός Τζον Αρβανίτης.

Ο Τζον Σαρμπάνης, γιος πρώην γερουσιαστή διεκδικεί την επανεκλογή του με τους Δημοκρατικούς, επίσης στο Νιου Τζέρσει.

Εγγονός καλύμνιων σφουγγαράδων μεταναστών, ο Κώστας Μπιλιράκης, αναμένεται να επανεκλεγεί με τους Ρεπουπλικανούς στη Φλόριντα.

Η Νίκι Τσόνγκας διεκδικεί την επανεκλογή της στη Μασαχουσέτη. Είναι σύζυγος ελληνοαμερικανού πολιτικού που πέθανε το 1997, εκλέγεται έκτοτε στη θέση του.