Ατιμώρητοι οι ένοχοι σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών


Διαβάστε επίσης ποιός είναι ο 62χρονος παραλίγο πυρπολητής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε ακόμα για τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο.


Ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Σοφοκλής Φυττής δήλωσε την Πέμπτη ότι «η δική μας κοινωνία είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμη να αντικρίσει το πρόβλημα κατάματα και συχνά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης αποκρύπτονται».

Σε αναφορά του στην Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Φυττής είπε «ως αποτέλεσμα αυτού, οι ένοχοι μένουν ατιμώρητοι, επαναλαμβάνοντας συχνά το ίδιο έγκλημα, τα θύματα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα τραύματα και ανάλογα περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συνέχισε ο κ. Φυττής, «αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων, διά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της έχει εκφράσει την πρόθεση να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών, γονέων, δασκάλων και παιδιών, της παροχής κάθε είδους στήριξης στα παιδιά που πέφτουν θύματα τέτοιων απεχθών πράξεων, καθώς και προς την κατεύθυνση της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων».

Σημείωσε πως «η Κύπρος, αν και υπέγραψε τη σύμβαση το 2007, δεν την έχει ακόμη επικυρώσει» και αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμβολική ονομασία “One in Five” η οποία έχει ως στόχο «την επικύρωση της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη, την ανάληψη δράσης για καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και την ενημέρωση των παιδιών, των οικογενειών τους και των κοινωνιών γενικότερα».

Ο κ. Φυττής είπε ότι  «σήμερα υπολογίζεται πως ένα στα πέντε άτομα παιδικής ή νεαρής ηλικίας γίνεται κάποια στιγμή θύμα μιας μορφής σεξουαλικής βίας και το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των τεράστιων διευκολύνσεων που παρέχει το διαδίκτυο».

Καταλήγοντας είπε ότι «για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, τη γνωστή Σύμβαση Lanzarote, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010».

Πηγή : ΚΥΠΕ