Το δράμα της Άννας Βίσση (vid)

Της Μανιάνας Καλογεράκη

Στις 20 Δεκεμβρίου, η σπουδαία ερμηνεύτρια κλείνει τα 55 της χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό της επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι από το 1973, (όταν δηλαδή ήταν μόλις 16 ετών), πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πωλήσεις. Κι όμως. Ποτέ μέχρι σήμερα ένα τόσο ξαφνικό, αλλά κυρίως τόσο δυσάρεστο περιστατικό δεν είχε σταθεί ικανό να την κρατήσει μακριά από αυτό που την καθιέρωσε στον χώρο της: το τραγούδι.

 Ήταν Σάββατο 27 Οκτωβρίου όταν έκανε πρεμιέρα με τον Νίκο Ζωιδάκη και την Demy στο Κέντρο Αθηνών. Μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, καθώς η ίδια έλεγε ξανά και ξανά ότι θα έκανε τα πάντα ούτως ώστε ο κόσμος να περάσει καλά.«Θα κάνουμε ωραία πράγματα, όχι κάτι απλό και συνηθισμένο, έτσι και μόνον για να έρθει ο κόσμος να μας δει», έλεγε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της.

Την στιγμή που ερμήνευε το Everything, το κομμάτι με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Εurovision το 2006, η περιστρεφόμενη σκηνή «άνοιξε» και η Άννα Βίσση βρέθηκε στο κενό. Έπεσε από ύψος δύο μέτρων. Και μόνον ο εκκωφαντικό θόρυβος από την πτώση της προκάλεσε σοκ, τόσο στους θαμώνες του κέντρου, όσο και σε όσους είδαν αργότερα μέσω internet και τηλεόρασης τα συγκλονιστικά πλάνα.

 Ήταν μία απλώς κακιά στιγμή, κάποια τεχνική παράλειψη που ίσως οδήγησε στο φοβερό περιστατικό, ή κάτι άλλο που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει; Σε κάθε περίπτωση η τραγουδίστρια ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό. Η μοναδική στιγμή που αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία της, ήταν όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στις φωνητικές χορδές, γεγονός όμως που δεν προήλθε από ατύχημα όπως το τωρινό. Μάλιστα, δεν δίστασε να παρουσιάσει αναπαράσταση της συγκεκριμένης εγχείρησης το ριάλιτι με θέμα την ζωή της που προβλήθηκε πέρυσι στον Alpha.

 Στο ίδιο ριάλιτι, η Άννα εμφανιζόταν συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Ταξίδια, περιοδείες, συναυλίες, χιλιάδες κόσμου να την αποθεώνουν σε κάθε της εμφάνιση. Ρεπερτόριο που περιελάμβανε από ροκ όπερες όπως οι Δαίμονες και η Ωδή στους Θεούς (αυτά βεβαίως πριν από πολλά χρόνια), αλλά και πιο ροκ ή λαϊκά κομμάτια, που ιδίως στην δεκαετία του ‘90 έφεραν την υπογραφή του πρώην πλέον συζύγου της Νίκου Καρβέλα. Συνεργασίες με τους καλύτερους μάνατζερ της διεθνούς μουσικής σκηνής, εμφανίσεις στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης: Ένας κύκλος, που όπως όλα έδειχναν, είχε πολύ δρόμο μέχρι να κλείσει. Και ακόμη έχει. 

 Η Βίσση αντιμετώπισε τα πάντα με απλότητα, αλλά και χιούμορ. Το ίδιο κάνει και τώρα, όπου μέσα από το νοσοκομείο γράφει στο twitter της ότι μπορεί να μην «είμαι πολύ καλά», χρησιμοποιώντας τον τίτλο από το ομώνυμο τραγούδι της, αλλά τέτοια βραδιά είχε πολύ καιρό να ζήσει. Επιπλέον, δεν σταματά να ευχαριστεί τον κόσμο για τα μηνύματα συμπαράστασης που της στέλνει, λέγοντας πόση δύναμη παίρνει από αυτά. 

 Η σκηνή με την Βίσση να πέφτει στην ανοικτή σκηνή του νυχτερινού κέντρου όπου τραγουδά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της γνωστής ρήσης ότι «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος». Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ίδια θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να βγει από το νοσοκομείο και να βρεθεί κοντά στον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να την στηρίζει σε κάθε της κίνηση. Ας είναι όλο αυτό περαστικό.