Χριστόφιας: Δύσκολα θα αποδεχτούμε τους όρους της Τρόικα


Διαβάστε επίσης τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αλλά και γιατί κάνει απεργία πείνας δήμαρχος στη Γαλλία.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντούσε σε ερώτηση για το αν η Κύπρος θα καταφέρει να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης. Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Eurogroup. Ωστόσο ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αύριο η Κύπρος θα συζητηθεί αλλά όχι διεξοδικά. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το κλιμάκιο της Τρόικας ήρθε αυτή τη στιγμή για να θέσει ενώπιον της Λευκωσίας κάποιους πολιτικούς όρους. Εμείς, πρόσθεσε, συζητούμε και θα δούμε πώς προχωρούμε.

Το ύψος των αναγκών του τραπεζικού τομέα, μετά από ένα διήμερο έντονων διαβουλεύσεων θα καθορίσει αν και πότε θα υπάρξει συμφωνία. Αυτή την στιγμή ακόμη και η ίδια η Τρόικα είναι διχασμένη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπολογίζουν ότι χρειάζονται  8 με 9 δις. ευρώ, το ΔΝΤ 10 με 11 δισ ευρώ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι το ύψος των τραπεζικών αναγκών δε ξεπερνά τα 5 με 6 δις. ευρώ. Οι πάντες θα περιμένουν την ενδιάμεση έκθεση της Pimco για τις τράπεζες, που θα συζητηθεί στη νέα επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών αποτελούν απαίτηση της Τρόικα χωρίς ακόμη όμως να είναι πιεστική. Ωστόσο η Τρόικα εκτιμά ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκύψει επιπρόσθετο όφελος €1 δις ή 6% του ΑΕΠ, που θα καταστήσει το χρέος πιο βιώσιμο.