Χριστόφιας: “Να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του μνημονίου”


Διαβάστε επίσης το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης- Τρόικα. Διαβάστε ακόμα για την κατηγορία προς τον ηθοποιό- ληστή.


 

Ειδικά πάνω στους εργαζομένους και στις ασθενέστερες τάξεις της κυπριακής κοινωνίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για «πρόσφατες συζητήσεις γύρω από ζητήματα που μέχρι χτες ήταν άσχετα με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα», τη στιγμή που η Κύπρος παίρνει τα εύσημα για το θεσμικό της πλαίσιο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα πιο αρμόδια χείλη, την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΟΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η μάχη για μετριασμό των επιπτώσεων ενός μνημονίου δεν είναι εύκολο εγχείρημα. «Εάν όμως δεν προσπαθήσουμε και δεν αγωνιστούμε, εάν επικρατήσουν νεοφιλελεύθερες απόψεις και θέσεις, τα δεδομένα θα γίνουν πολύ χειρότερα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Στη διεκδίκηση αυτή, είπε, θέλουμε τη συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος. «Για διεκδίκηση ενός μνημονίου που θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες να επαναφέρει την Κύπρο στο δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να θυματοποιεί τους εργαζομένους και τους χαμηλά αμοιβόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί τόσο η ΔΕΟΚ όσο και οι υπόλοιπες συντεχνίες έχουν επιδείξει σοβαρότητα και πολύ εποικοδομητική στάση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Κύπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, κατάφερε να πετύχει εν πολλοίς ένα κοινό μέτωπο Κυβέρνησης και συντεχνιών, είπε, προσθέτοντας ότι επεδίωξαν και πέτυχαν μια μίνιμουμ συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις «που είμαστε σίγουροι  θα αποβεί προς όφελος του κυπριακού λαού».

«Σήμερα που διανύουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα και το μέλλον της, στρέφουμε το βλέμμα προς τις αντιστάσεις της κοινωνίας και του λαού. Την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, την οργάνωση και την πάλη».

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε σταδιακά με τους αγώνες των εργαζομένων, σημείωσε λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας προκαλούν περαιτέρω ύφεση στις οικονομίες και τις ρίχνουν σε ένα φαύλο κύκλο μεταξύ περικοπών και ύφεσης. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, σε όλη την Ευρώπη διακυβεύεται το κοινωνικό κράτος και η συνοχή των κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για πρωτοφανή κρίση σε εύρος και βάθος, λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες εκτίμησης της κατάστασης, δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί η χρονική διάρκεια της. Η κρίση αυτή, συνέχισε, αποτελεί κρίση της πραγματικής οικονομίας και δε παύει από το να είναι στην ουσία της, κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα αποτελεί δυστυχώς μια ολόπλευρη κρίση θεσμών και αξιών, σημείωσε. Ιστορικά, συνέχισε, σε κάθε οικονομική κρίση οι οικονομικά δυνατοί επιδιώκουν την περαιτέρω αποδυνάμωση και αφαίρεση εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να μετακυληθούν οι ζημιές στις ασθενέστερες τάξεις και να ενισχύσουν τη θέση τους στο κοινωνικό ισοζύγιο δυνάμεων και στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου. «Το τραγικό είναι ότι το καταστροφικό κόστος της κρίσης το πληρώνουν σήμερα εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι λεγόμενες αγορές ένεκα έλλειψης έστω και ελάχιστου πολιτικού ελέγχου έχουν καταστεί ασύδοτες απειλώντας την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία και την κυριαρχία των κρατών. «Τα κενά στη δημοκρατική νομιμοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα στους λογής-λογής κερδοσκόπους οι οποίοι αξιοποιούν το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον να επιδίδονται σε επικίνδυνα παιγνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών». Οι διασυνδέσεις των λεγόμενων αγορών, των περιβόητων οίκων αξιολόγησης και του χρηματοπιστωτικού, πολυεθνικού κεφαλαίου δημιουργούν – ανέφερε – τον κίνδυνο μιας σύγχρονης οικονομικής ηγεμονίας, πέρα από την κυριαρχία των κρατών.

Σήμερα, είπε, βιώνουμε περισσότερο από ποτέ τις επιπτώσεις της απόλυτης επικράτησης των αγορών στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι πρόσφατες συζητήσεις γύρω από ζητήματα που μέχρι χτες ήταν άσχετα με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν. Τέτοιες συζητήσεις δυστυχώς γίνονται την ίδια στιγμή που η Κύπρος παίρνει τα εύσημα για το θεσμικό της πλαίσιο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα πιο αρμόδια χείλη, την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η δική μας στάση απέναντι στις έξωθεν προσπάθειες ενάντια στα συμφέροντα του τόπου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δίνουμε με τη στάση μας άλλοθι σε αυτούς που σκοπό έχουν να πλήξουν τη χώρα μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε, σημείωσε, την κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία σήμερα, που δεν είναι άλλη από την αλόγιστη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για κοινές με τη ΔΕΟΚ θέσεις, όπως η περιφρούρηση της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, του δημόσιου χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την έμφαση που προσδίνουμε στην ανάπτυξη έναντι της μονόπλευρης λιτότητας. Αυτή η αλληλοκατανόηση με τη ΔΕΟΚ, είπε, δεν είναι τυχαία, αλλά έχει την αφετηρία της στην ιδεολογικοπολιτική τους συγγένεια ιδιαίτερα στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.