Λιλλήκας: Όχι σε ιδιωτικοποίηση της CYTA

 Σε συνάντηση που είχε το πρωί με το Διοικητικό Συμβούλιο και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της CYTA., ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως με βάση τις πληροφορίες που έχει, η Τρόικα εστιάζει την ιδιωτικοποίηση πάνω στη CYTA, προσθέτοντας πως διαφωνεί κάθετα με την ιδιωτικοποίησή της.


Διαβάστε επίσης, “Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013″ αλλά και τι δήλωση Χριστόφια ότι είμαστε κοντά στην υπογραφή Μνημονίου.


 «Εάν η πρόθεση της Τρόικας είναι να εξασφαλίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την πώληση της CYTA, η πρόταση η δική μας μπορεί να αποφέρει το ίδιο ποσό με τη διάθεση 25% των ημικρατικών μας οργανισμών σε στρατηγικούς επενδυτές και τη διάθεση και της διαχείρισης τους στο στρατηγικό επενδυτή. Θα επέλθει το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο ποσό στα κρατικά ταμεία, διατηρώντας όμως το κράτος το 75% της ιδιοκτησίας και τη δυνατότητα να έχει και μελλοντικά έσοδα από αυτούς τους οργανισμούς το κράτος, όχι μόνο σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανέφερε επίσης πως η CYTA είναι ένας πολύ πετυχημένος δημόσιος οργανισμός, ο οποίος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο του τόπου, τόσο με την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που παρέχει όσο και από οικονομικής πλευράς, με τη συνεισφορά της τα τελευταία χρόνια με ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξης των 650 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA Στάθης Κιττής είπε πως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν με μεγάλη προσοχή τις θέσεις του κ. Λιλλήκα στην παρουσία των ανώτερων διευθυντών του οργανισμού. Ανέφερε επίσης πως τον ενημέρωσαν για τις δικές τους σκέψεις σε σχέση με τον οργανισμό.

Σε σχέση με τη θέση της Τρόικας περί ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κιττής ανέφερε πως όλοι οι συντελεστές του οργανισμού – προσωπικό, διεύθυνση, διοίκηση –  στέκονται πολύ έντονα και σταθερά στη θέση της μη ιδιωτικοποίησης του τουλάχιστον με τη μορφή που προτείνει η Τρόικα ή και κάποιοι άλλοι που εγείρουν αυτό το θέμα.

Ανέφερε πως ένας οργανισμός όπως η CYTA που συμβάλλει στα δημόσια οικονομικά με αρκετά σημαντική συμβολή είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τον τόπο μας που θα πρέπει ίσως να αναπληρωθεί σε περίπτωση πώλησής της από άλλες φορολογίες ή από άλλες πηγές.

Άρα δεν ενδείκνυται το ξεπούλημα κάποιων αξιόλογων πηγών ενέργειας που διαθέτει το κράτος για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δημιουργήθηκε όχι υπαιτιότητι αυτών των οργανισμών αλλά υπαιτιότητι ιδιωτικών οργανισμών, ανέφερε, σημειώνοντας πως ένας σωστά οργανωμένος και με σοβαρότητα λειτουργών δημόσιος οργανισμός αποδίδει πολύ περισσότερα από κάποιους οργανισμούς ιδιωτικής ιδιοκτησίας που είδαμε ποια αποτελέσματα έφεραν στην οικονομία του τόπου.

Ερωτηθείς εάν η CYTA είναι έτοιμη να συνδράμει στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους, ο κ. Κιττής ανέφερε πως “εξετάζουμε το αίτημα που υπάρχει”. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη γιατί δεν έχουν αποφασίσει οτιδήποτε.

Διαβεβαίωσε πως «θα διαφυλάξουμε τόσο τα συμφέροντα του οργανισμού του οποίου ηγούμαστε αλλά και τα συμφέροντα του τόπου ταυτόχρονα γιατί υπηρετούμε τους ιδιοκτήτες αυτού του οργανισμού που είναι ο κυπριακός λαός».