Δεν άλλαξε η γερμανική στάση για την Κύπρο

 

Η ερώτηση έγινε λόγω της επιλογής της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να μην σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι και η καγκελάριος Μέρκελ του έχει πει ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν λάθος.

“Η δήλωση είναι γνωστή σε εμάς. Το να μην σχολιάσει η καγκελάριος τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν είναι επιταγή ευγενείας. Στην καλά γνωστή στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κύπρο, που αυτή την στιγμή ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει αλλάξει τίποτα”, ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011, η Καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της είχε όχι μόνο χαιρετίσει τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είχε και εκφράσει την στήριξή της στις γενναίες και δημιουργικές προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού.

Είχε ακόμη αναφερθεί στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας ως προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.