Δεν θέλουν πολλά πάρε-δώσε οι Ε/κ με τους Τ/κ


Διαβάστε επίσης, “Αποκαλυπτικό 24Η: Παραιτείται ο Σιαρλή αν δεν υπογράψουμε το μνημόνιο” και “Η Κύπρος κινδυνεύει να βγει από το ευρώ πριν την Ελλάδα”.


Η εικόνα που αποτυπώνει η δημοσκόπηση για τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ είναι μια εικόνα τυπικών σχέσεων, αποδοχής και συνύπαρξης μαζί τους. Μειωμένη εμπιστοσύνη έχουν οι Ε/κ προς τους Τ/, γεγονός που προκαλεί έκπληξη μιας και η μετάβαση στα κατεχόμενα έπειτα από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων γίνεται ως επί το πλείστον, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Σημερινής”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Σίγμα, κατά την χρονική περίοδο 2-7 Νοεμβρίου 2012. Κάλυψε αστικές και αγροτικές περιοχές σε παγκύπρια κλίμακα, έχοντας ως δείγμα 600 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω. 

Αναλυτικά η δημοσκόπηση: 6 στους 10 Ελληνοκύπριους δηλώνουν ότι έχουν επισκεφθεί τα κατεχόμενα μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες, με 8 στους 10 να δηλώνουν ότι πέρασαν το οδόφραγμα και ένα 20% το αντίθετο. Από τους μη πρόσφυγες, ποσοστού 47%, δήλωσε ότι επισπεύτηκε τα κατεχόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74% όσων δηλώνουν ότι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα, το έπραξαν από 1-3 φορές, ενώ 1 στους 10, για δέκα ή περισσότερες φορές. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων Ε/κ επισκέφθηκαν ή επισκέπτονται τα κατεχόμενα, σε ποσοστό 83%, το κάνουν είτε για επίσκεψη στο σπίτι και στις περιουσίες τους είτε για προσκυνήματα. Δύο στους δέκα, το κάνουν είτε για εκδρομές (14%) είτε από περιέργεια (7%).

Τρεις στους δέκα Ε/κ δηλώνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με Τουρκοκύπριους, παρά την αυξημένη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Τέσσερις στους δέκα από αυτούς ήρθαν σε επαφή με Τουρκοκύπριους τυχαία, ενώ άλλο ένα 40% για προσωπικούς/φιλικούς λόγους. 

Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσαν οι Ε/κ να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους Τ/κ, παρόλο που ο βαθμός εμπιστοσύνης τους προς τους Τ/κ είναι πολύ χαμηλό. 

Μέχρι εκεί, όμως, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ, σε ποσοστό 74%, δεν θα αποδεχόταν τη σύναψη δεσμού με Τουρκοκύπριο ή Τουρκοκύπρια, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για γάμο. Στο ενδεχόμενο, είτε τα παιδιά τους είτε άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον να πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με παιδιά Τ/κ, η πλειοψηφία εμφανίζεται να το αποδέχεται σε ποσοστό 70%.