Κρίνεται το μνημόνιο – Τώρα ξεχωριστές συσκέψεις κυβέρνησης & Τρόικα

 

Τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή 8ωρη  διαπραγμάτευση στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη μελετούν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση σήμερα 18/11, εάν τα μηνύματα που θα έρθουν από την Αμερική είναι θετικά, σχετικά με τα όσα συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ, ώστε στην αυριανή συνάντηση να ξεκαθαρίσει το το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς θα κρίνει και την πορεία των επαφών στα δημοσιονομικά καθώς η τρόικα ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανεβάσει τις απαιτήσεις τις για περικοπές στα 1,2δις ευρώ από 975εκ. που ήταν αρχικά.

Εάν συμφωνηθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο τότε αλλάζουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο για την κυβέρνηση ΑΤΑ – 13ος μισθός και ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν κόκκινες γραμμές. 

Αυτή την ώρα συνεδριάζει στο Υπουργείο Οικονομικών η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, ενώ πριν λίγο πήγε στο Υπουργείο Οικονομικών και ο Διοικητής.