Τα γυρίζει ο Σιαρλή για το Eurogroup – Συνεχίζεται η κυβερνητική διγλωσσία

 

Ο Βάσος Σιαρλή σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, υποστήριξε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου αν χαθεί η ημερομηνία αυτή», υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την ομάδα της Τρόικα».

Μόλις 20 ημέρες πριν η 12η Νοεμβρίου αποτελούσε ημερομηνία «σταθμός» για τη  κυβέρνηση και μάλιστα αυτό τόνιζε τόσο στις δημόσιες δηλώσεις της όσο και στην ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ακουστικό για τον καθορισμό της ημερομηνίας της νέας καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο.

Διγλωσσία Προεδρικού – ΥΠΟΙΚ

Ο Βάσος Σιαρλή, ανέφερε ότι τα ακανθώδη θέματα που θα συζητηθούν κατά την εδώ παρουσία της Τρόικας είναι η ΑΤΑ, το θέμα της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων, η απαίτηση της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση κάποιων ημικρατικών οργανισμών, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, και ένα άλλο θέμα που εντάσσεται στα γενικά θέματα και το οποίο δεν προβληματίζει ιδιαίτερα, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τρόικα ζητεί κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως η απαίτησή τους είναι η κατάργηση της ΑΤΑ.

Σημείωσε ωστόσο πως “κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έχουμε κάνει προτάσεις οι οποίες βασίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύω ότι στον τελικό γύρο θα βρεθεί η χρυσή τομή”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ΥΠΟΙΚ και Τρόικα βρίσκονται “πάρα πάρα πολύ κοντά” σε ό,τι αφορά το ύψος των περικοπών και αυξήσεων εσόδων, έτσι ώστε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος προσαρμογής να επιτυγχάνεται το ποσό των €975 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε πως η κυβέρνηση φαίνεται να επιτυγχάνει τη διατήρηση του 13ου μισθού και της ΑΤΑ, τις κλιμακωτές εισφορές και την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής από τρία σε τέσσερα χρόνια.