Διαφωνία ΔΗΚΟ – Κυβέρνησης για ΚΡΕΤΥΚ


 

Διαβάστε επίσης τι δηλώνει ο Λιλλήκας για το Μνημόνιο. Διαβάστε ακόμα τα ερωτήματα που θέτει ο ΔΗΣΥ για ΑΟΖ.


Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για τη σύσταση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, όπως είπε ο κ. Βότσης σε δηλώσεις του σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου, μετά από συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωσή των αναφορικά με τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων.

“Ήταν μία ακόμη πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, όπως και οι προηγούμενες”, δήλωσε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι θεωρεί ως “πολύ σημαντικό” το να αναδείξει “την πρόταση της Κυβέρνησης, όπως άρχισε να μορφοποιείται, για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και τη διαφωνία, σχεδόν όλων, με το ότι την καθημερινή διαχείριση θα έχει η Κεντρική Τράπεζα”.

“Νομίζω ότι με κατανόηση το Υπουργείο θα δει τις θέσεις μας και, όταν θα είναι έτοιμο για να καταθέσει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα λάβει πολύ σοβαρά υπ` όψη αυτήν τη διάσταση”, δήλωσε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας πως θεωρεί “πολύ σημαντικό το ότι, μέσα από αυτή την πρόταση, θα πρέπει να βγαίνει σαν εισήγηση η φιλοσοφία του νορβηγικού μοντέλου και όχι οποιαδήποτε άλλη φιλοσοφία, η οποία θέλει να πάρουμε όλον αυτόν τον πλούτο, απλώς για να κλείσουμε σημερινές πληγές, αντί να πάρουμε αυτόν τον πλούτο και να τον χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, ούτως ώστε να ωφεληθούν και οι επόμενες γενεές”.

“Πολύ σημαντικά”, πρόσθεσε ο κ. Βότσης, “είναι τα όσα έχουμε ακούσει για  την ενδιάμεση λύση” και “χαιρετίζουμε ότι μια εισήγησή μας, δυστυχώς πολλών χρόνων, όταν λέγαμε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δυνατές λύσεις που μπορούν να μας δώσουν την ενδιάμεση λύση μέχρι να έχουμε τα δικά μας αποθέματα για να τα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί”.

“Επιτέλους”, είπε ο κ. Βότσης, “έγινε αυτή η πρότασή μας αποδεκτή και η Κυβέρνηση βγήκε σε διαγωνισμό, προκειμένου να πάρει προτάσεις και ευτυχώς πήρε αρκετές προτάσεις, δεκαεπτά προτάσεις, τις οποίες μελετά η ΔΕΦΑ για να δούμε, ανεξαρτήτως τεχνικών λύσεων, ποια εταιρεία μπορεί να μας προσφέρει, στη φλάντζα της ΑΗΚ όπως επικράτησε να λέγεται, φθηνό φυσικό αέριο που να μπορεί ο Κύπριος καταναλωτής να το χρησιμοποιήσει”.

“Αναμένουμε τάχιστα την ανάλυση αυτών των προτάσεων από τη ΔΕΦΑ”, δήλωσε ο κ. Βότσης, “για να έχουμε ενώπιόν μας εάν και εφ` όσον υπάρχει δυνατή φθηνότερη λύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτή”.

“Πολύ σημαντική είναι”, πρόσθεσε ο κ. Βότσης, “η εισήγηση που έχει τεθεί στο τραπέζι σήμερα και που φαίνεται και αυτή να γίνεται αποδεκτή, ότι, προτού καταλήξουμε στο τι θα πρέπει να απαντήσουμε στη Noble, η οποία ζητεί συμμετοχή στον τερματικό σταθμό, ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε καταλήξει εμείς, από μόνοι μας, στο ποια θα είναι η δική μας στρατηγική, που θα αφορά τη λειτουργία και φυσικά υλοποίηση του τερματικού”.

Πηγή: ΚΥΠΕ