Διαπραγματεύσεις με διχασμένη την Τρόικα


Διαβάστε επίσης για την έκρηξη βόμβας σε καφενείο στη Λεμεσό, αλλά και τα πρωτοσέλιδα του σημερινού 08/11 Τύπου.


 

Η χθεσινή 0711 ανακοίνωση του ΔΝΤ που συνδέει το μνημόνιο με την βιωσιμόοτητα του χρέους, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που θα επωμιστεί λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η κυπριακή οικονομία.

Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ κατεβαίνει στη Κύπρο ευελπιστώντας να βρει λύση στο πρόβλημα και να πείσει την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Τρόικα για την ανάγκη άμεσης αναχρηματοδοτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό της ΕΕ ώστε να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το δημοσιο χρέος, κάτι που θα το καθιστούσε ως μη βιώσιμο.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ θεωρεί ότι χώρες με χρέος άνω του 120% είναι χρεωκοπημένες. Οπότε ξεκάθαρα τονίζει ότι μόνο εάν είναι βιώσιμο το χρέος θα πει ναι στο κυπριακό μνημόνιο.

Η κυβέρνηση ζήτησε να σταματήσουν οι εικοτολογίες κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τη Κυριακή θα πρέπει να εχει δημιουργηθεί ένα κλίμα για το που καταλήγουν οι συνομιλίες. Πια στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι βέβαιο πως ο κ. Σιαρλή θα δώσει αναφορά για τις συνομιλίες.