Διευκρινίσεις για Τρόικα ζητά ο Ομήρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε την Κυβέρνηση να αποταθεί άμεσα στην Τρόικα, στα πολιτικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ και να ζητήσει διευκρινίσεις, τόσο για την κάθοδο των Τροϊκανών όσο και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ξένου πρακτορείου για ανεπάρκεια των προτάσεων μας προς την Τρόικα, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως “αν δεν επιβεβαιώνονται (οι πληροφορίες), είτε από την πλευρά της Τρόικας, είτε από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να δοθεί πίστη ότι πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα”.

“Όμως αυτό που επείγει είναι να υπάρξει μια αποσαφήνιση του τοπίου, γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η εκκρεμότητα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση, άμεσα, να αποταθεί στην Τρόικα και στα πολιτικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ και να ζητήσει άμεσα διευκρίνιση για το πότε θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, πότε θα οριστικοποιηθεί η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει μνημόνιο”, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη πως “δεν αντέχει η κυπριακή οικονομία άλλο και δεν αναφέρομαι μόνο στη στάση πληρωμών, αναφέρομαι στο ψυχολογικό κλίμα που δημιουργείται στην κυπριακή οικονομία, το οποίο οδηγεί, δυστυχώς, σε καταβαράθρωση κάθε προοπτικής ανάκαμψης”.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του πρακτορείου Reuters για κάθοδο της Τρόικας την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Ομήρου είπε πως δεν ασχολείται με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και δεν μπορεί να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας πως “εκείνο που έχει σημασία είναι άμεσα η Κυβέρνηση να ζητήσει και ημερομηνία καθόδου και ένα χρονοδιάγραμμα για να τερματιστεί αυτός ο εφιάλτης τον οποίο ζει ο κυπριακός λαός όλους αυτούς τους μήνες”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει κάποια ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το σημείο που βρίσκεται η διαδικασία για την κάθοδο της Τρόικας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως, στην ενημέρωση που είχε, όπως και οι άλλοι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, δεν αναφέρθηκε η ημερομηνία καθόδου της Τρόικας .

Πηγή: ΚΥΠΕ