Δίκη Μαρί: “Άγνωστο τι περιείχαν το Κοντέινερ”


Διαβάστε επίσης τι είπε η Σκορδέλη στη δίκη για το φόνο Χατζηκωστή. Διαβάστε ακόμα για τη συμφωνία να μετακινηθεί ο φράχτης από τη νεκρή ζώνη.


Αρχικά κατέθεσε ως 65ος μάρτυρας ο Κώστας Αλετράς ο οποίος εργάζεται ως αποθηκάριος της ΔΥΠ– ΓΕΕΦ και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 8/9/2011 και ανέγνωσε ενώπιο του Δικαστηρίου ανέφερε ότι το Φεβρουάριο του 2009 έλαβε οδηγίες από το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη να δημιουργήσει ένα box– file για το πλοίο Monchegorsk. Πρόσθεσε ότι στις 4//11/2009 έλαβε οδηγίες από τον κ. Γεωργιάδη να ετοιμάσει επιστολή προς το ΥΠΑΜ στην οποία αναφέρονταν οι κίνδυνοι από την υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου στο Μαρί και ζητούσε τη λήψη απόφασης για το τι θα γίνει.

Ανέφερε ακόμα ότι τον Φεβρουάριο του 2011 επικοινώνησε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και την εταιρεία Salamis Shipping εάν μπορούσαν να αποστείλουν δείγμα φυσιγγίων και πυρίτιδας στην εταιρεία «ΕΒΟ Πυρκάλ» στην Ελλάδα για αναλύσεις. Είπε ότι και οι δύο εταιρείες απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να αποστείλουν το συγκεκριμένο υλικό και σημείωσε πως δεν είχε δει ποτέ του το φορτίο ούτε είχε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή με αυτό.

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο κ. Αλετράς είπε ότι το box– file που είχε ετοιμάσει για το πλοίο ήταν απόρρητο, το είχε κλειδωμένο στο γραφείο του ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος και είχε το γενικό πρόσταγμα στο όλο θέμα. Πρόσθεσε ακόμα πως οι εταιρείες αρνούνταν να μεταφέρουν στην Ελλάδα, είτε αεροπορικώς είτε ατμοπλοϊκώς, την πυρίτιδα και τα φυσίγγια λόγω της επικινδυνότητας τους.

Ο Νικόλαος Ρωμανός, Λοχίας στο Τμήμα Τρεχουσών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, κατέθεσε ως ο 66ος μάρτυρας  και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 14/7/2011 ανέφερε ότι ύστερα από οδηγίες του Διοικητή του μάζεψε και παρέδωσε στην Αστυνομία έγγραφα που σχετίζονταν με το θέμα του πλοίου από διάφορα τμήματα του ΓΕΕΦ όπως χερσαίες, ναυτικές και εναέριες επιχειρήσεις.

Η Λοχίας της ΔΥΠ– ΓΕΕΦ Φρόσω Ιωαννίδου κατέθεσε ως η 67η μάρτυρας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 30/7/201 ανέφερε ότι  στις 6/7/2011 πήρε οδηγίες από τον συνταγματάρχη Ανδρέα Γεωργίου να μεταβεί  στο γραφείο γύρω στις 4 το απόγευμα προκειμένου να δακτυλογραφήσει κάποιο έγγραφο. Πρόσθεσε πως όταν πήγε στο γραφείο της βρήκε το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος της έδωσε δύο ψηφιακούς δίσκους και της είπε να τυπώσει ορισμένες φωτογραφίες. Ανέφερε ακόμα πως όταν τελείωσε με το τύπωμα 15 συνολικά φωτογραφιών, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης της έδωσε μια αναφορά για να δακτυλογραφήσει και η οποία απευθυνόταν στον αρχηγό του ΓΕΕΦ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής η κ. Ιωαννίδου είπε πως όταν ο κ. Γεωργιάδης τέλειωνε μια χειρόγραφη σελίδα που ετοίμαζε από δικές του σημειώσεις, της την έδινε για να την δακτυλογραφήσει. Είπε ακόμα ότι «ήταν πάρα πολύ επείγον η αναφορά να πάει στο ΓΕΕΦ».

Ο Χριστοφόρου Κωνσταντίνος κελευστής στα ΟΥΚ στη ναυτική βάση στο Μαρί κατέθεσε ως ο 68ος μάρτυρας και στην κατάθεση του στην Αστυνομία ανέφερε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για τα εμπορευματοκιβώτια, όταν ρώτησε διάφορους ανωτέρους του, κανένας δεν ήξερε τι περιείχαν αυτά, ενώ ο Διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης είχε αναφέρει πως περιείχαν πρώτες ύλες. Πρόσθεσε πως όταν η μονάδα του βρισκόταν σε υπηρεσία έπρεπε να  κάνουν οπτικό έλεγχο στα εμπορευματοκιβώτια. Στις 5/7/2011 συνέχισε, πρόσεξε ότι υπήρχε ένα διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο αλλά μετά την επιθεώρηση που έγινε την επομένη κανένας δεν ανέφερε τίποτε για την ύπαρξη διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου.  Είπε ακόμα ότι γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια υπήρχε ένα «κουλούρι συρματόπλεγμα αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν πρόβλημα να μπει κάποιος στο χώρο εκείνο».

Ανέφερε επίσης ότι στις 11/7/2011 τα ξημερώματα, έλαβε τηλεφώνημα από συνάδελφο του να πάει γρήγορα στη ναυτική βάση γιατί «τα container επιάσαν φωτιά και έπρεπε να πάμε να τη σβήσουμε. Δέκα λεπτά αφ’ ότου άρχισα να ντύνομαι άκουσα μια έκρηξη» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως ο συνάδελφος του τον πήρε τηλέφωνο και του είπε «τα container επαίξαν, γίνεται χαμός. Όταν έφτασα στη ναυτική βάση και πήγα στο χώρο της έκρηξης είδα αρκετούς πεθαμένους και διαμελισμένα πτώματα» είπε ο μάρτυρας.

Ο Ανδρέας Στεφάνου αρχικελευστής, ο οποίος από τις 6/7/2011 εκτελούσε καθήκοντα στη πύλη της ναυτικής βάσης στο Μαρί, κατέθεσε ως ο 69ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεσή του στην Αστυνομία ανέφερε πως κανένας δεν τους είχε ενημερώσει πόσα ήταν και τι περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια και εάν ήταν επικίνδυνα. Μεταξύ των συναδέλφων, συνέχισε λέχθηκε ότι αυτά περιείχαν πυρίτιδα και ότι ήταν ακίνδυνα. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και πως άκουσε για τη σύσκεψη της 6/7/2011 αλλά κανένας δεν είπε οτιδήποτε. Ανέφερε ακόμα ότι άκουσε πως δόθηκε οδηγία για να ραντίζονται τα εμπορευματοκιβώτια με νερό αλλά δεν γνώριζε από ποιον.

Ο Βάσος Αγαθοκλέους, στρατιωτικός, πυροτεχνουργός κατέθεσε ως ο 70ος μάρτυρας. Ο κ. Αγαθοκλέους ήταν παρών στην νηοψία και την καταγραφή του φορτίου του πλοίου, ενώ οι πέντε καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία μαζί με τα συνημμένα έγγραφα έγιναν κοινώς παραδεκτά γεγονότα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε ότι οι θερμικές δοκιμές των 65,5 βαθμών που γίνονται είναι μηχανική γήρανση των πυρίτιδων για να δούμε την αντοχή τους σε βάθος χρόνου. Πρόσθεσε πως στην Κύπρο δεν γίνονται αυτές οι δοκιμές και ότι υπάρχει συμφωνία για να αποστέλλονται οι πυρίτιδες της Εθνικής Φρουράς στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες δοκιμές. Το Κρατικό Χημείο της Δημοκρατίας, συνέχισε κάνει μόνο χημικές αναλύσεις πυρομαχικών.

Εξηγώντας στο Δικαστήριο τι σημαίνει έκρηξη ο μάρτυρας είπε πως είναι η απότομη διάσπαση των μορίων μιας εκρηκτικής ύλης με θερμικό μηχανισμό ή άλλο τρόπο, με την οποία γίνεται εκτόνωση τεράστιων όγκων αερίων υπό πίεση και έκκληση μεγάλων θερμοκρασιών. Είπε ακόμα ότι εάν η πυρίτιδα βρίσκεται σε κλειστό χώρο τότε αυξάνεται η θερμοκρασία της μάζας της, γίνεται αυτανάφλεξη και μετά έκρηξη, ενώ όταν η πυρίτιδα είναι σε ανοικτό χώρο τότε καταστρέφεται χωρίς να γίνει αυτανάφλεξη.

Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας απάντησε πως δεν είχε παρατηρήσει οπτικά καμία αλλοίωση της πυρίτιδας όταν πήρε δείγματα για ανάλυση στις 22/3/2009.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 09.00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ