Δίκη Μαρί: Δεν γνώριζαν τι είχαν τα εμπορευματοκιβώτια


 

Διαβάστε επίσης ποιο είναι το μενού της Τροίκα. Διαβάστε ακόμα για τους Κύπριους συνδικαλιστές που διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες.


Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 12/7/2011 και ανέγνωσε ενώπιον του δικαστηρίου, ο 34ος μάρτυρας Αρχικελευστής Κώστας Πισσούριος, που τις ώρες πριν την έκρηξη, υπηρετούσε ως αρχιφύλακας πύλης στη ναυτική βάση,  ανέφερε πως δεν γνώριζε τίποτε για τα εμπορευματοκιβώτια, για την τοποθέτησή τους, ούτε έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης, ενώ από στόμα σε στόμα κυκλοφόρησε η φήμη ότι στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχε πυρίτιδα.

Πρόσθεσε ότι γύρω στις 04.05 της 11/7/2011 ενημερώθηκε ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια και όταν μετέβη στη σκηνή διαπίστωσε πως υπήρχε πολύ πυκνή ομίχλη ενώ η ορατότητα ήταν μέχρι τα 10 μέτρα. Επίσης υπήρχαν μικρές εκρήξεις, ακουγόταν κάτι σαν φύσημα, υπήρχαν πορτοκαλί λάμψεις και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες εκρήξεις και λάμψεις. Έξω από το θάλαμο των ναυτών βρήκε 6-7 άτομα μεταξύ των οποίων και τα δίδυμα αδέλφια Χριστάκη και Μιλτιάδη Χριστοφόρου.

Επιστρέφοντας στην πύλη της βάσης, άκουσε ότι κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άνοιξε τις δύο πόρτες της πύλης για να περάσουν τα οχήματα. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες ρωτούσαν να μάθουν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια και τους ανέφερε πως άκουσε για πυρίτιδα. Ανέφερε επίσης ότι γύρω στις 05.50 άκουσε μια δυνατή έκρηξη, έπεσε στο έδαφος, ένοιωσε ένα δυνατό αέρα  που τον έσπρωχνε και αντικείμενα να πέφτουν. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε σε κάποια στιγμή τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη να κατεβαίνει από το ύψωμα με αίματα στο πρόσωπο, μαζί με άλλο άτομο. Ο Λοϊζίδης ρώτησε μάλιστα τον μάρτυρα «μα που μας έστειλες;»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Πισσούριος είπε ότι ένοιωσε έκπληξη όταν ο Διοικητής της ΕΜΑΚ τον ρώτησε, ενώ βρισκόταν  στην πύλη της βάσης «από πού πηγαίνουν προς το σημείο των container». Ακόμα παραξενεύτηκε από την ερώτηση που του έκανε μετά την έκρηξη δηλαδή «μα που μας έστειλες» γιατί, όπως εξήγησε «πιστεύω ότι γνώριζαν που πήγαιναν». Πρόσθεσε πως οι πυροσβέστες δεν γνώριζαν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια και τους είπε ότι από φήμες άκουσε πως σε δύο απ’ αυτά υπήρχαν πυρίτιδες ενώ στα υπόλοιπα σωλήνες. Όταν μάλιστα τους άνοιξε την πύλη τους είπε να πάνε μέσα και να τους ενημερώσουν οι αξιωματικοί του στρατοπέδου. Είπε ακόμα ότι «οι εκρήξεις αρχικά ήταν αραιές, ήταν σαν φύσημα, ο ουρανός γινόταν πορτοκαλί από τις λάμψεις ενώ όσο πήγαινε η ώρα οι εκρήξεις ήταν πιο συχνές».

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Σκέφτηκες μετά την έκρηξη ότι λέγοντας στους πυροσβέστες που έφτασαν στην πύλη της βάσης, ότι υπήρχαν δύο εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα «τους πήρες στο λαιμό σου;» ρώτησε ο συνήγορος υπεράσπισης.   

«Εγώ δεν πήρα κανένα στο λαιμό μου. Εγώ τους είπα να τους ενημερώσουν οι αξιωματικοί. Όφειλαν αφού έγινε η σύσκεψη (6/7/11)  να μας μαζέψουν και να μας ενημερώσουν και όχι να καθόμαστε σαν τους χαζούς πίσω από το βουνό, να βλέπουμε τις εκρήξεις και τις λάμψεις και να λέμε τι ωραίο θέαμα» είπε ειρωνικά ο μάρτυρας.

Σου υποβάλλω ότι είσαι ψεύτης και ουδέποτε ανέφερες στους πυροσβέστες ότι υπήρχαν μόνο δύο εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα, είπε ο κ. Κορφιώτης με τον μάρτυρα να απαντά «αυτή είναι η άποψη σας». Σου υποβάλλω ότι αυτό που σε ρώτησε στην πύλη της βάσης ο οδηγός του κ. Λοϊζίδη είναι που είναι τα πυροσβεστικά οχήματα, είπε η υπεράσπιση και ο μάρτυρας απάντησε «με ρώτησε από πού πάνε προς τα container».

Ακολούθησε η μαρτυρία του 35ου μάρτυρα κατηγορίας Γιώργου Κορελίδη που υπηρετεί στα ΟΥΚ και στη κατάθεση του στην Αστυνομία ημερομηνίας 11/7/2011 ανέφερε ότι γύρω στις 03.45 της ημέρας εκείνης ενημερώθηκαν ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια, πήραν πυροσβεστήρες και πλησίασαν σε απόσταση 200 μέτρων από τα εμπορευματοκιβώτια, αφού πήραν οδηγίες να μην επεκταθεί η φωτιά. Στη περιοχή, πρόσθεσε υπήρχαν και πυροσβεστικά οχήματα τα οποία στη συνέχεια έφυγαν και δεν είδε που πήγαν. Γύρω στις 05.50 έγινε μια τεράστια έκρηξη που τους πέταξε πίσω προς το έδαφος, χτύπησε τη μέση του, ενώ γύρω έπεφταν αντικείμενα. «Κανένας δεν μας ενημέρωσε για τα εμπορευματοκιβώτια και για το περιεχόμενο τους», ανέφερε προσθέτοντας πως άκουσε από κάποιον ότι υπήρχε ένα διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Ο λοχαγός Αιμίλιος Εμπορας, τμηματάρχης του 4ου γραφείου της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου κατέθεσε ως ο 36οςμάρτυρας και στην κατάθεσή του στην Αστυνομία της 20/7/2011 που ανέγνωσε στο δικαστήριο ανέφερε πως είχε ανάμειξη στη μεταφορά του φορτίου από το λιμάνι και την τοποθέτηση του στη ναυτική βάση. Πρόσθεσε πως δεν γνώριζε για πόσο χρόνο θα έμεναν τα εμπορευματοκιβώτια στη βάση και ότι αναμενόταν η λήψη οριστικής απόφασης.

Ο Νίκος Λιασίδης, υπαστυνόμος, βοηθός σταθμάρχης της ΕΜΑΚ κατά τον επίδικο χρόνο, κατάθεσε ως ο 37οςμάρτυρας κατηγορίας και στην κατάθεση του στην Αστυνομία 22/7/2011 ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε από το Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη για την επίσκεψή του με τον Βοηθό Διευθυντή Πάμπο Χαραλάμπους στις 6/7/2011 στη ναυτική βάση, ούτε τι έγινε εκεί, ούτε και είδε οποιαδήποτε καταχώρηση στο βιβλίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως για ένα τυχαίο επικίνδυνο επεισόδιο τα μέλη του Πυροσβεστικού Σταθμού που εμπλέκεται, θα ενημερωθούν με σημείωμα για τους κινδύνους και τις ενέργειες για προφύλαξη των ιδίων των πυροσβεστών, των οχημάτων και της γύρω περιοχής. Πρόσθεσε ότι ο υπεύθυνος του σταθμού θα ενημέρωνε τους αξιωματικούς και αυτοί τους υφισταμένους τους, ενώ ο συντάσσων το σημείωμα έχει ευθύνη να ενημερώσει τη διεύθυνση.

Ανέφερε ακόμα ότι ο προϊστάμενος μπορεί να δώσει  προφορικές οδηγίες για μέτρα προφύλαξης του προσωπικού ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο. Οι προφορικές οδηγίες δίνονται με φειδώ ενώ αποφεύγει κάποιος να δώσει σαφείς εντολές χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται στο επεισόδιο. Συνήθως συνέχισε, οι διαταγές εκτελούνται γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι Σώμα ασφαλείας και υπάκουο. Ο υπεύθυνος επεισοδίου μπορεί να αρνηθεί να εφαρμόσει διαταγές, είπε ο μάρτυρας, όταν βλέπει ότι οι εντολές που δίνει ο ανώτερος μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανδρών του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευστάθιου Ευσταθίου συνηγόρου υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, ο μάρτυρας είπε ότι ο ανώτερος στην ιεραρχία θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος λόγω του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου για να πληροφορήσει τουλάχιστον τους λοχίες και αξιωματικούς του σταθμού να έχουν υπόψη τους τα δεδομένα και να ληφθεί υπόψη από τις ομάδες ανταπόκρισης ο συγκεκριμένος κίνδυνος.

Ο Λοχίας Πυροσβέστης Κώστας Κωνσταντίνου, που υπηρετεί στο γραφείο μελετών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκδίδει τις σημειώσεις πυροσβεστολογίας  κατέθεσε ως ο 39ος μάρτυρας κατηγορίας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 09.00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ