“Doing Business with Israel”: Συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ (vid)

 


Διαβάστε επίσης για την παραίτηση του Σόλων Κασίνη. Διαβάστε ακόμα για την ψήφιση του προυπολογισμού μνημονίου.


 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη και του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου.

“O ενεργειακός τομέας εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό στην περιοχή μας και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών”, ανέφερε στην ομιλία του ο Κύπριος Υπουργός.

Όπως είπε, “αναμφίβολα, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ μπορεί να καταστεί η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη των στόχων, κτίζοντας πάνω στις πολλές συνέργειες που περιλαμβάνει αυτή η συνεργασία”.

Όπως τόνισε, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών μας χωρών και για το σκοπό αυτόν η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διοργανώσει Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία, στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

Σε αυτήν, πρόσθεσε, θα συμμετάσχουν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την εξέταση τρόπων συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, των υποδομών και διασυνδέσεων φυσικού αερίου και, τέλος, της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο όραμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, εναλλακτικού, ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή μας, εξηγώντας ότι το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί στην Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει την αναγκαία περιφερειακή υποδομή ενέργειας που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.

Πρόσθεσε δε ότι για το συγκεκριμένο έργο θα ήταν δυνατή μια συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάτι που ισχύει επίσης και για επιπρόσθετα έργα υποδομής που εξετάζονται σήμερα, όπως η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο, γνωστή ως «EuroAsia Interconnector», καθώς και ο προτεινόμενος μεσογειακός αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από τις τρεις χώρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαντάου ανέφερε πως “βλέπουμε τις σχέσεις με την Κύπρο να αυξάνονται σε σημασία για το καλό και των δύο χωρών”.

“Θα έλεγα και για τις τρεις χώρες, μαζί με την Ελλάδα επίσης ως μια άγκυρα σταθερότητας, αλλά και οικονομικής σταθερότητας σε αυτό το τμήμα του κόσμου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαντάου ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής του Ισραήλ αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, λέγοντας ότι αποφασίστηκε πρώτα η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια, που θα απαιτήσει συνολικά 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ) φυσικού αερίου, αλλά και στην απόφαση για περιορισμό των ποσοτήτων που θα προορίζονται για εξαγωγή στα 500 δκμ.

Πρόσθεσε όμως ότι ενόψει γενικών εκλογών στη χώρα, η συνήθης πρακτική υπαγορεύει ότι μακρόπνοες αποφάσεις να αφήνονται για την νέα Κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να εκλεγεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανέφερε ακόμη Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη συνομολόγηση συμφωνίας συνεκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοινών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο πόντισης καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των δυο χωρών, για να σημειώσει ότι «θα μπορούσαμε να παράγουμε ηλεκτρισμό όχι μόνο για στήριξη των χωρών μας, όχι μόνο για μεταφορά του στην Ευρώπη, αλλά επίσης και για τους Παλαιστίνιους γείτονές μας, τους Ιορδανούς γείτονές μας αν επιθυμούν να αγοράζουν από εμάς ή την Κύπρο”.

Να μην χαθεί το παράθυρο ευκαιρίαςΑπό την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avner Oil, Γιδεόν Ταντμόρ, ανέφερε ότι τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου επιτρέπουν στις δύο χώρες όχι μόνο να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες, αλλά και να καταστούν “παγκόσμιοι παίκτες” μέσω της υλοποίησης της υποδομής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σημείωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας που έχουν στη διάθεσή τους μπορεί να αλλάξει διότι τα κοιτάσματα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης δεν είναι τα μόνα στον κόσμο, διότι η ενδεχόμενη εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου (shale gas) από τις ΗΠΑ ενδεχομένως να αλλάξει το χάρτη του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και διότι ενδεχομένως και άλλες χώρες της περιοχής να προχωρήσουν σε ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ανέφερε ακόμη ότι ένα τερματικό υγροποίησης δύο φάσεων στοιχίζει περίπου 15 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι Ισραήλ και Κύπρος θα πρέπει να συναγωνιστούν με άλλα έργα σε όλο τον κόσμο για να προσελκύσουν μια από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που μπορούν να αναλάβουν τέτοιο έργο.

“Πιστεύω πως όταν μιλάμε για ένα έργο αυτού του μεγέθους με τέτοιες τεράστιες επιπλοκές δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των Κυβερνήσεων γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας”, κατέληξε.

Εφικτός ο EuroAsia Interconnector

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ-Quantom Energy, Νάσος Κτωρίδης, είπε ότι η εταιρεία παρέμεινε από την αρχή προσηλωμένη στο έργο της καλωδιακής σύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα παρά τις φωνές σκεπτικισμού που είχαν εκφραστεί.

Ανέφερε ότι ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προνοούσε τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελλοπόνησο, η διαδρομή διαφοροποιήθηκε και κατέληξε στην Αττική, κάτι που αύξησε το συνολικό μήκος του καλωδίου, που θα μεταφέρει ηλεκτρικό φορτίου 2000 Μεγαβάτ (MW), κατά 50% στα 1.500 χιλιόμετρα και το κόστος κατά 180% στα €2,8 δις, προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση ήταν “εμπρός προχωρήστε”.

“Οι τρέχουσες συγκυρίες υπαγορεύουν την αδήριτη αναγκαιότητα στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των κρατών του Ισραήλ και της Κύπρου. Μεταξύ άλλων παραμέτρων, ο κοινός μας υποθαλάσσιος πλούτος καθώς και οι γεωπολιτικές μας θέσεις φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι γεγονός και είναι αδιαμφισβήτητο”, κατέληξε.

Τέλος, ο Γιάκοβ Χάιν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της κρατικής Ηλεκτρικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού είπε ότι το έργο αυτό αν και δεν θεωρείται εύκολο είναι εφικτό.

Σημείωσε ειδικότερα ότι το καλώδιο θα είναι μήκους 1.000 χιλιομέτρων και θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο και θα φτάνει στα μεγαλύτερα βάθη στον κόσμο.

Ο κ. Χάιν πρόσθεσε ότι η πρώτη του φάση που προνοεί τη σύνδεση Κύπρου και Ισραήλ και μητροπολιτικής Ελλάδας με την Κρήτη θα ολοκληρωθεί το 2018 και η δεύτερη του φάση που αφορά τη σύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ενώ το συνολικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3,0 δις ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ