Δολοφόνησαν με δηλητήριο τον Τουργκούτ Οζάλ (vid)

Ο Τουργκούτ Οζάλ, πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας έως το 1993, πέθανε από καρδιακή προσβολή -όπως ήταν η επίσημη εκδοχή- ή δηλητηριάστηκε επειδή προωθούσε τη λύση του Κουρδικού; Η οικογένειά του πάντα υποστήριζε το δεύτερο και η επιτροπή, που έκανε μιά καταρχήν έρευνα, χαρακτήρισε «ύποπτες» τις συνθήκες θανάτου του


Διαβάστε επίσης για την απόφαση σταθμό στο Διαδίκτυο αλλά και για το πότε θα έρθει τελικά η Τρόικα στη Κύπρο.


 Ο τάφος του Οζάλ άνοιξε στις 2 Οκτωβρίου του 2012 κατόπιν εντολής του εισαγγελέα της Άγκυρας. Μετά την εκταφή του πρώην προέδρου της Τουρκίας αποκαλύφθηκε ότι η σορός του δεν είχε πλήρως αποσυντεθεί, επειδή κοντά στο σημείο που ήταν θαμμένος υπήρχε μια φυσική πηγή νερού που κρατούσε την θερμοκρασία χαμηλά.

 Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δολοφονίας του ξεκίνησε έπειτα από την έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου, η οποία χαρακτήριζε τον θάνατό του «ύποπτο». Εδώ και δύο χρόνια, η οικογένεια του πρώην προέδρου ισχυριζόταν ότι ο Οζάλ δολοφονήθηκε.

Το θανάσιμο δηλητήριο στρυχνίνη του χορηγήθηκε μέσω φαγητού ή ποτού. Η δοσολογία του δηλητηρίου αυτού που βρέθηκε κατά την νεκροψία στο άψυχο σώμα του Οζάλ είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η στρυχνίνη είναι μία ουσία που δε χρησιμοποιείται στην Τουρκία στην ταρίχευση των νεκρών, χρησιμοποιείται όμως ευρέως για την εξόντωση τρωκτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Οζάλ υπέστη καρδιακή ανακοπή ως αποτέλεσμα της αναπνευστικής ανεπάρκειας που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά εξαιτίας της δηλητηρίασης.

Ο Τουργκούτ Οζάλ εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας το 1989 και πέθανε το 1993 κατά την διάρκεια της θητείας του, σε ηλικία 65 ετών.Ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ κατέβαλε προσπάθειες για τη διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.