ΕΥΡΩΚΟ: Η κυβέρνηση να εμμείνει στην εκποίηση ακινήτων


Διαβάστε επίσης, “ΕΔΕΚ: Ζητεί σύσκεψη για διαβουλεύσεις με Τρόικα από τον ΠτΔ“.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα δεν πρέπει να καταθέσει τα όπλα, «πρέπει να εμμείνει στη θέση για εκποίηση σε πέντε χρόνια υποθηκευμένων ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία αντί των δύο που συμφώνησε η Κεντρική Τράπεζα ή τουλάχιστον να προτείνει τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος όπως γίνεται στην Πορτογαλία για την προστασία μη αξιόχρεων πολιτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια τους».

Ακόμα, συνέχισε, για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να ζητηθεί η εξαίρεση των υφιστάμενων δανείων και οι πρόνοιες που θα συμφωνηθούν να ισχύουν για νέα δάνεια που θα προκύψουν μετά την υπογραφή του Μνημονίου. «Οι μαζικές εκποιήσεις ακινήτων θα απορυθμίσουν την αγορά, θα μειώσουν κατά πολύ τις τιμές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εξασφαλίσεις των τραπεζών».

Ακόμα η περίοδος χάριτος των τριών χρόνων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας πρέπει να επιμηκυνθεί τουλάχιστον στα πέντε χρόνια ώστε να υπάρχει η σιγουριά ότι η κυπριακή οικονομία θα έχει εξέλθει από τη σημερινή κρίση και θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες να βελτιωθεί η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

 

Πηγή ΚΥΠΕ