Έκκληση για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα

 


Διαβάστε επίσης για τους 24.000 ασθενείς που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα το ογκολογικό της Τρ. Κύπρου. Διαβάστε ακόμα την κίνηση της Ρωσίας να στείλει πολεμικά πλοία στη Γάζα.


Το πιο πάνω δήλωσε σε ομιλία της κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με θέμα «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο», ενώ την ίδια ώρα έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τους ξένους σύνεδρους να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή, λόγω της στρατηγικής, γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος έχει κληρονομήσει μια πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και όλες οι δυνάμεις που είχαν την Κύπρο υπό την κυριαρχία τους, έχουν αφήσει τα ιστορικά τους αποτυπώματα, “ωστόσο, αυτή η ιστορική πορεία αιώνων, έχει διαταραχθεί ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα”.

“Εκατοντάδες εκκλησίες βρίσκονται σήμερα σε άθλια πραγματικά κατάσταση, κάποιες έχουν μετατραπεί παράνομα σε τζαμιά και κάποιες άλλες έχουν κατεδαφιστεί, ενώ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και χρειάζονται επείγουσα συντήρηση και άλλοι έχουν ισοπεδωθεί από το κατοχικό καθεστώς”, είπε η Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι για πολλά μνημεία και χώρους λατρείας στην κατεχόμενη Κύπρο, η καταστροφή είναι μη ανατρέψιμη.

Δυστυχώς, συνέχισε, σαν συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της παράνομης κατοχής, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, στην περιοχή που δεν βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει υποστεί την πιο βίαιη και συστηματική καταστροφή και παρά τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες του κράτους, της εκκλησίας αλλά και άλλων φορέων, για τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό.

“Απευθύνω ξανά από το βήμα του σημερινού συνεδρίου, την έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τους εκλεκτούς συμμετέχοντες στο συνέδριο, να συμπαρασταθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, στην προσπάθεια να περισώσει μια κληρονομιά που αποτελεί κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας”, είπε η κ. Μαρκουλλή και τόνισε πως η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητη για να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία, ώστε να συντηρηθούν τα μνημεία που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και να επαναπατριστούν οι κλεμμένες κυπριακές αρχαιότητες και θρησκευτικοί θησαυροί.

Υπέδειξε ακόμη πως η υιοθέτηση συστάσεων, ψηφισμάτων ή καταδικαστικών αποφάσεων από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, δεν έχει οδηγήσει στην αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος και “θα πρέπει συλλογικά, αλλά και ο καθένας από εμάς, να απαιτήσει την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων και αποφάσεων”.

Παράλληλα, συνέχισε, θα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς για την ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο να καλλιεργηθεί στους νέους η συνείδηση ότι, η διατήρηση της ιστορίας της ανθρωπότητας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Υπουργός Εξωτερικών, είπε, ακόμη πως σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και να δημιουργήσουμε προστατευτικές ασπίδες πάνω από τον πανάρχαιο πολιτισμό της Μεσογείου και ευχήθηκε όπως “η παρούσα, δύσκολη συγκυρία, να αποδειχθεί μια περιστασιακή τρικυμία, σε μια θάλασσα, που στην μακραίωνη ιστορία της έχει γνωρίσει πολλές φουρτούνες και καταιγίδες”.

“Το χρέος μας απέναντι στην πλούσια κληρονομιά, που αποτελεί παρακαταθήκη των προγόνων μας είναι μεγάλο και σημαντικό. Αν αποτύχουμε στην προσπάθεια διαφύλαξης της, τότε σημαντικά τεκμήρια της ανθρώπινης παρουσίας και συνέχειας, θα έχουν δυστυχώς χαθεί”, κατέληξε στην ομιλία της η κ. Μαρκουλλή.

Από την πλευρά του, ο Μέγας Καγκελάριος του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας Jean-Pierre Mazery ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα την Υπουργό Εξωτερικών που αποδέχθηκε την πραγματοποιήσει του Συνεδρίου στο νησί και πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι γνωστό και ξεπερνά τα σύνορα της.

“Αλλά είμαστε πραγματιστές και πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα και πιστεύω ότι το φόρουμ αυτό θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και γνωστοποίηση αυτής της κοινής ευθύνης που έχουμε όλοι “, συμπλήρωσε.

Πηγή : ΚΥΠΕ