Οι κρίσιμες εκλογές για τον πλανητάρχη (vids)

 

Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη αλλά σίγουρα θα είναι μια διαφορετική μέρα  για όλους στις ΗΠΑ. 


Διαβάστε επίσης για τις φήμες πρόωρων εκλογών στη χώρα μας αλλά και τι αναφέρουν οι πηγές του ΔΝΤ για κάθοδο της Τρόικα στη Κύπρο.


 

Ο πιο σημαντικός και ανηφορικός γολγοθάς για το νέο πλανητάρχη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Ο νέος πλανητάρχης όποιος και αν είναι μπορεί να μην φέρει την “αλλαγή” που υπόσχεται, αλλά θα διαχειριστεί μια αλλαγή που έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαία πια στις ΗΠΑ. 


Obama: ‘We feel confident we’ve got the votes to… από reuters

Πολλοί αναλυτές έλεγαν για θρίλερ και… ισοπαλία. Αλλά η γενική αίσθηση στις ΗΠΑ είναι πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα συγκεντρώσει περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται και θα ανανεώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας τον Μιτ Ρόμνεϊ στην… αντιπολίτευση.

 

Ποίες είναι οι 10 πολιτείες που θα… ανοίξουν την πόρτα του Οβάλ Γραφείου είτε στον Μπαράκ Ομπάμα είτε στον Μιτ Ρόμνεϊ.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ (29 μεγάλοι εκλέκτορες)

Η μεγαλύτερη από τις πολιτείες-κλειδιά, όπου η προεκλογική εκστρατεία κοστίζει ακριβά. Στην Φλόριντα παίχτηκε η προεδρική εκλογή του 2000 ανάμεσα στν Τζορτζ Μπους και τον Αλ Γκορ. Έκτοτε, η πολιτεία έχει εκσυγχρονίσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που αποτελεί ευθύνη κάθε κομητείας. Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μακριές ουρές αναμονής από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 27 Οκτωβρίου. Ο πληθυσμός είναι ετερογενής, με πολλούς συνταξιούχους (στην πλειοψηφία τους Ρεπουμπλικανοί), πολλούς ψηφοφόρους κουβανικής καταγωγής (στην πλειοψηφία τους Ρεπουμπλικανοί) και πολλούς Πορτορικανούς (στην πλειοψηφία τους Δημοκρατικοί).

ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ (20 μεγάλοι εκλέκτορες)

Το 2008, ο Ομπάμα κέρδισε την Πενσιλβάνια, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον αγροτικό πυρήνα της που είναι ρεπουμπλικανικός και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ, όπου οι εργάτες και οι μαύροι ψήφισαν μαζικά Ομπάμα το 2008. Η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η εξόρυξή του στο δυτικό τμήμα της πολιτείας, που ο Ρόμνεϊ προτίθεται να προωθήσει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκλογή.

ΟΧΑΪΟ (18 μεγάλοι εκλέκτορες)

Στις εκλογές του 2008, ο Ομπάμα κέρδισε το Οχάιο, ενώ το 2004 και το 2000, νικητής ήταν ο Τζορτζ Μπους. Το Οχάιο παρουσιάζεται συχνά ως μικρογραφία των ΗΠΑ, με τα μεγάλα του αστικά κέντρα, τις βιομηχανικές του ζώνες και τις αγροτικές περιοχές, όπου η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η γεωργία είναι οι ατμομηχανές της οικονομίας. Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρoς του Πολ Ράιαν έχουν περάσει στο Οχάιο περισσότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.


Paul Ryan a voté dans le Wisconsin από BFMTV

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ (15 μεγάλοι εκλέκτορες)

Συντηρητική νότια πολιτεία, την οποία ο Ομπάμα κέρδισε το 2008 με διαφορά 13.000 ψήφων επί συνόλου 4,2 εκατομμυρίων, χάρις στις μεγάλες πόλεις Σάρλοτ και Ράλεϊ. Το υπόλοιπο αποτελείται από αγροτικές περιοχές και είναι πολύ συντηρητικό.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ (13 μεγάλοι εκλέκτορες)

Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 ήταν η πρώτη δημοκρατικού υποψήφιου από το 1964 σε αυτήν την παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία , η πρωτεύουσα της οποίας ήταν και πρωτεύουσα των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο . Η ταχεία δημογραφική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Βιρτζίνια επέτρεψε στους Δημοκρατικούς να πυκνώνουν τις τάξεις τους , αλλά ο Μιτ Ρόμνεϊ ποντάρει στην κινητοποίηση των στρατιωτικών της περιοχής του Νόρφολκ, οι οποίοι προσελκύονται από τις υποσχέσεις του για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ (10 μεγάλοι εκλέκτορες )

Στα σχέδια μάχης οι Δημοκρατικοί δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι η πολιτεία μπορεί να πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο ορισμός του Πολ Ράιαν, αντιπροσώπου της πολιτείας στο Κονγκρέσο, ως υποψηφίου αντιπροέδρου, άλλαξε τα δεδομένα . Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας έχει επίσης αποκτήσει κύρος σε εθνικό επίπεδο με τη μάχη του κατά των συνδικάτων.

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ (9 μεγάλοι εκλέκτορες)

Ρεπουμπλικανική, ο πληθυσμός της πολιτείας εμπλουτίστηκε με νεοαφιχθέντες από τι δυτικές ΗΠΑ, παραδοσιακά περισσότερο προοδευτικούς, και ισπανόφωνους. Το 2008 οι Δημοκρατικοί οργάνωσαν εδώ το συνέδριο που έδωσε το χρίσμα στον Ομπάμα .

ΑΪΟΒΑ (6 μεγάλοι εκλέκτορες )

Εφαλτήριο της υποψηφιότητας Ομπάμα το 2008, μετά την επικράτησή του επί της Χίλαρι Κλίντον, η Αϊόβα περιλαμβάνει πολλούς ευαγγελιστές και αγρότες ψηφοφόρους, που εξαρτώνται από τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις. Ο Μιτ Ρόμνεϊ ήρθε δεύτερος στην κούρσα για το χρίσμα μετά τον Ρικ Σαντόρουμ.

ΝΕΒΑΔΑ (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Θύμα της κρίσης του τομέα της στέγης, η Νεβάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα (11,8% έναντι του εθνικού μέσου όρου 7,8%) η υποστήριξη της μεγάλης ισπανόφωνης κοινότητας μπορεί να βοηθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα , όμως η πολιτεία διαθέτει μία μικρή κοινότητα μορμόνων που υποστηρίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ.

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ (4 μεγάλοι εκλέκτορες)

Μικρή πολιτεία στα βόρειο-ανατολικά της χώρας που δεν έχει ψηφίσει παρά δύο φορές δημοκρατικό υποψήφιο στις τελευταίες έξι προεδρικές εκλογές . Το Νιού Χαμσάιρ μπορεί τελικά να στραφεί προς τον Μιτ Ρόμνεϊ , που υπήρξε δημοφιλής κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2003 μέχρι το 2007.