Έκρηξη ηφαιστείου στη Ν. Ζηλανδία (vid)


Διαβάστε επίσης γιατι θα πέσει Βαρυς ο Πέλεκυς στην Κύπρο. Διαβάστε ακόμα για το θρίλερ στο Eurogroup που δεν αποφάσισε για την Ελλάδα.


Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο, ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που βρίσκονται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Το Ινστιτούτο Σεισμολογίας της Νέας Ζηλανδίας, GNS Science εξέδωσε προειδοποίηση στις 13:25, όταν οι πρώτοι πίδακες τέφρας βγήκαν από τον κρατήρα του ηφαιστείου, που ξύπνησε τον Αύγουστο μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδράνειας.

Η έκρηξη ήταν μικρή, αλλά μια βροχή τέφρας μπορεί να πλήξει τις γύρω κοινότητες, προειδοποίησαν οι αρχές.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα τον Κλίντ Γκρίν, το ηφαιστειακό νέφος φθάνει σε ύψος τα δύο χιλιόμετρα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου του Όρους Τονγκαρίρο τον Αύγουστο, η πρώτη από το 1897, δεν προκάλεσε ροή λάβας, αλλά παρήγαγε ένα σύννεφο τέφρας που είχε διαταράξει έντονα την εναέρια κυκλοφορία.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη ζώνη της φωτιάς του Ειρηνικού στα σύνορα των τεκτονικών πλακών της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, όπου σημειώνονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις το χρόνο και μια ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ελικόπτερα έχουν σταλεί σε μια αποστολή διάσωσης πεζοπόρων που ίσως βρίσκονται στο βουνό, καθώς η διαδρομή αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

 

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργατης της ιστοσελίδας μας.