Εκτός στρατού οι γκέϊ στην Τουρκία


Διαβάστε επίσης: Τρόπος ζωής το ίντερνετ στην Κύπρο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της Τουρκίας, το οποίο μάλιστα αναμένεται να φέρει τον σχετικό νόμο προς ψήφιση στην Βουλή εντός της εβδομάδας, οι γκέϊ θα «τιμωρούνται» με αυτόν τον τρόπο για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και θα τους απαγορεύεται να εντάσσονται σε οποιοδήποτε σώμα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής τους. 

Για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, η ομοφυλοφιλία χαρακτηρίζεται ως μη φυσιολογική εγγύτητα ανάμεσα στους ανθρώπους και απομακρύνεται από οποιαδήποτε στρατιωτική διαδικασία. 

Αμέσως, η δημοσιοποίηση της είδησης προκάλεσε αντιδράσεις από υποστηρικτές ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, που έκαναν λόγο για παραβίαση του ιδιωτικού βίου, ο οποίος – λένε – σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την στρατιωτική θητεία. 

Πάντως, ο σχετικός νόμος που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση δεν περιλαμβάνει μόνον θέματα ομοφυλοφιλίας, αλλά και άλλου είδους συμπεριφορές, όπως κλοπή, εξαπάτηση και απόπειρα δολοφονίας σε στρατιωτικό χώρο, που θα τιμωρούνται ακόμη και με φυλάκιση πολλών ετών.

Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον υπουργό άμυνας İsmet Yılmaz τις επόμενες ημέρες. 

Βεβαίως το ζήτημα, όπως πολύ σωστά αναρωτιέται ο συντάκτης του θέματος, είναι πώς ο καθένας ξεχωρίζει έναν γκέϊ από έναν άνδρα μη ομοφυλόφιλο. Οπως φαίνεται, ο νόμος αφορά είτε επισήμως καταγεγραμμένους, ή όσους αναγνωρίζονται ως γκέϊ στην πορεία.