Έλλειψη προτάσεων για τα αξιόγραφα

Και αυτό, ύστερα από συνάντηση που είχε το απόγευμα (13/11) για το θέμα στην Κεντρική Τράπεζα.


Διαβάστε επίσης για την πιθανή στάση πληρωμών. Διαβάστε ακόμα για το ενδεχόμενο να απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι στα Συνεργατικά.


Στη συνάντηση συμμετείχε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε ότι «δεν έγινε διεκδίκηση στο βαθμό που περιμέναμε από τους εμπλεκόμενους φορείς» ενώ έκανε λόγο για «ανευθυνότητα, αδιαφορία και άγνοια». Είπε εξάλλου ότι έπρεπε ήδη να υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι, στη βάση των οποίων να γίνεται η διεκδίκηση από τους εμπλεκόμενους φορείς έναντι της Τρόικα.

«Δε δούλεψαν όπως έπρεπε έγκαιρα, αλλά ήρθαν την τελευταία ώρα, ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής σύσκεψης με την Τρόικα να σκεφτούν προτάσεις», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, συμπληρώνοντας ότι ο Σύνδεσμος ζητούσε κάτι τέτοιο εδώ και πέντε μήνες.

Πρόσθεσε ότι «έπρεπε να απαιτήσουν από την Τρόικα την μη μετοχοποίηση των αξιογράφων», από τη στιγμή που είναι προϊόν παρανομιών, όπως είπε.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης κάλεσε όλους του κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, μέλη και μη του Συνδέσμου, να παραστούν σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Χοιροκοιτία, στο κέντρο «Όασις» στις 18.00, όπου θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Είπε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη συνάντηση δεν είναι δίκαιες και δεν οδηγούν σε ικανοποιητική λύση για τους κατόχους αξιογράφων, προσθέοντας ότι αναμένει βελτίωση των προτάσεων από τους εμπλεκόμενους.

Αν δεν υπάρξει λογική βελτίωση, πρόσθεσε, ο Σύνδεσμος θα εξετάσει την Παρασκευή το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων ενώ είπε ότι οι επιπτώσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι «ανεπανόρθωτες».

Συμπλήρωσε πως ο Σύνδεσμος συμφωνεί πως πρέπει να σωθούν οι τράπεζες και το κράτος, όχι όμως «να δολοφονηθούν 60 χιλιάδες επηρεαζόμενοι κάτοχοι των τραπεζικών αξιογράφων».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε υπήρξε σύγχυση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, χαρακτηρίζοντας τη συνεννόηση «πύργο της Βαβέλ».

Πρόσθεσε ότι σε γενικές γραμμές, η Λαϊκή Τράπεζα έκανε λόγο για ανταλλαγή των αξιογράφων με κυβερνητικά χρεόγραφα, χαρακτήρισε όμως την πρόταση μη ικανοποιητική.

Άλλη πρόταση, είπε, είναι να δοθούν από την Λαϊκή Τράπεζα μετοχές στην χρηματιστηριακή τους αξία, εισήγηση που χαρακτήρισε συζητήσιμη υπό όρους.

Για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι κάνει επίσης λόγο για μετοχοποίηση, παρέχοντας για κάποια χρόνια ένα μπόνους 4%, ώστε να αντισταθμιστούν ως έναν βαθμό οι απώλειες της αξίας του αξιογράφου έναντι της μετοχής.

Συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου υποσχέθηκε να στείλει τις προτάσεις της προς τον Σύνδεσμο αύριο ενώ κάτι παρόμοιο αναμένεται και από την Λαϊκή Τράπεζα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ώστε να παρθούν τελικές αποφάσεις.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι οι τράπεζες είχαν το μαγικό ραβδί «να μας πιάσουν τα λεφτά μας από την τσέπη μας» ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτούμε να μας δώσουν πίσω αυτά που μας πήραν με παραπλανητικό τρόπο».

Ο κ. Γιαλλουρίδης έκανε λόγο για δεύτερη κατοχή, οικονομικής φύσης, ενώ είπε ότι «απαιτούμε να δικαιωθούμε γιατί εμείς το κεφάλι δεν το σκύβουμε, λέγοντας στην Τρόικα ‘yes sir’».

Ερωτηθείς ποιος «σκύβει το κεφάλι», ο κ. Γιαλλουρίδης είπε «όταν δεν διαπραγματεύονται όπως πρέπει να διαπραγματευτούν», «έρχονται στο παρά πέντε και διερωτούνται τι πρέπει να κάνουν» χωρίς κοινή γραμμή, «τότε διερωτώμαι αν σκύβουν το κεφάλι ή όχι».

Κάλεσε τέλος τους κατόχους αξιογράφων να δώσουν μαζικά το παρών στην συνάντηση της Χοιροκοιτίας, την Παρασκευή.

Πηγή: ΚΥΠΕ