Ενημέρωση από τράπεζες για αλλαγές στα επιτόκια

Είναι αναγκαίο να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Νόμου και να ενημερώνουν τους καταναλωτές προσωπικά για οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις που γίνονται στα επιτόκια δανείων που προσφέρουν στους πελάτες τους.


Διαβάστε επίσης για τις εξελίξεις με την Τρόικα. Διαβάστε ακόμα για τη μη ελεγχόμενη κατάσταση στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.


Όπως δήλωσε μετά την κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, οι δύο Επιτροπές ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν κατά πόσον οι τράπεζες ενημερώνουν τους καταναλωτές προσωπικά για τη διαφοροποίηση αλλαγής του δανείου.

«Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν συμμορφώνονται με τη διάταξη του Νόμου, στις περιπτώσεις που κάποιος εξοφλά κάποιο δάνειο, να μην μπορούν στις περιπτώσεις των οικιστικών δανείων, να επιβάλλονται πρόστιμα ή αποζημιώσεις από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, ανεξάρτητα αν υπήρχε πρόνοια στην ιδιωτική συμφωνία», είπε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η Επιτροπή ζήτησε περαιτέρω πληροφόρηση από τις Τράπεζες ως προς τον τρόπο που διαχειρίζονται τους καταναλωτές.

«Έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οικονομία και θεωρούμε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν ελέγχουμε μόνο την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, αλλά και όλους εκείνους που με βάση νομοθεσίες καλούνται να εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου», είπε.

Πρόσθεσε πως μέλημα της Επιτροπής είναι να λάβει διαβεβαιώσεις από τις Τράπεζες ότι αυτά με τα οποία δεσμεύονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταναλωτική πίστη τα εφαρμόζουν πλήρως, σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες είναι υπόχρεες τώρα να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα.

Πηγή: ΚΥΠΕ