Έντονες ανησυχίες Λιλλήκα για το μνημόνιο


Διαβάστε επίσης, “ΥΠΑΜ: Σε φάση δυναμικής ανασυγκρότησης η ΕΦ”.


Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «σε αντίθεση με αυτούς που πανηγυρίζουν πριν ακόμα δουν τους τελικούς όρους του μνημονίου, εμείς έχουμε έντονες ανησυχίες». Ο κ. Λιλλήκας κατανοεί «την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε αλλά αυτό δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε υποθήκευση των επόμενων γενιών», αναφέρει εκφράζοντας ανησυχία «εάν το χρέος όπως διαμορφώνεται θα είναι βιώσιμο».

Από τον Γιώργο Λιλλήκα διατυπώνεται ανησυχία «για το ποσοστό που θα δίνεται από το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν στην αποπληρωμή του δανείου και κατά πόσον θα υπάρχουν οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης».  Αναφέρει ότι «με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε να δούμε τους τελικούς όρους του μνημονίου γιατί φοβόμαστε ότι, εάν οι πληροφορίες για το περιεχόμενου της συμφωνίας ευσταθούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον δεύτερο μνημόνιο ή κούρεμα των κυπριακών χρεογράφων, γεγονός που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την κυπριακή οικονομία σε ακραίες καταστάσεις ύφεσης».

Σημειώνουμε ακόμα, συνεχίζει ο κ. Λιλλήκας, «ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δεν θα έχουμε έσοδα από το Φυσικό Αέριο μέχρι το 2020, άρα για τα επόμενα επτά χρόνια η αποπληρωμή των δόσεων του συνολικού μας χρέους θα γίνεται χωρίς έσοδα από το Φυσικό Αέριο». Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «σε τέτοιες τις συνθήκες δεν θα διοχετεύουμε απευθείας μέρος του Φυσικού μας Αερίου για αποπληρωμή των δανείων της Τρόικας, όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά θα χρειαστεί να δίνουμε το σύνολο των εσόδων μας από το Φυσικό Αέριο».

“Εμείς ανησυχούμε έντονα γιατί συνδέονται τα έσοδα του Φυσικού Αερίου με την αποπληρωμή των δόσεων της Τρόικας και υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακής εκχώρησης όλου του εθνικού μας πλούτου στους δανειστές», αναφέρει, επίσης ο κ. Λιλλήκας εκφράζοντας και ανησυχία «για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα φαινόμενα αστέγων που θα δημιουργηθούν, εάν παραμείνουν οι πρόνοιες για εκποίηση κατοικίας, αφού, όπως η ίδια η Τρόικα εκτιμά, η ανεργία τα δύο επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει το 14% και η Κύπρος θα εισέλθει σε πολύ βαθιά ύφεση».

Αυτό σημαίνει, αναφέρει ο κ. Λιλλήκας, «ότι από το 2014 θα έχουμε περαιτέρω πιέσεις στις αξίες των ακινήτων με αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις και πρωτόγνωρα φαινόμενα άστεγων οικογενειών στην Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι «θα εξετάσουμε ολοκληρωμένα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τεκμηριωμένα το μνημόνιο μόλις έχουμε στα χέρια τους όρους και το νομικό κείμενο».

 

Την απομάκρυνση Ντάουνερ από την Κύπρο ζητά ο Γ. Λιλλήκας 

Απαράδεκτες και προκλητικές είναι οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των ξένων πρεσβευτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντάουνερ υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και με τη συμπεριφορά του προάγει τις επιδιώξεις της Άγκυρας για αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν την αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ».

Αναφέρει περαιτέρω ότι «ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα πρέπει να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος, για να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο και τα καθήκοντα του».

«Ο κ. Ντάουνερ με την όλη συμπεριφορά του έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και η συνέχιση της εδώ παρουσίας του, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση», καταλήγει .

Πηγή ΚΥΠΕ