Επενδύσεις στην Κύπρο: Στον δρόμο της φυγής


Διαβάστε επίσης, “ΣΙΚΑΠ Πάφου: Μείωση χρεώσεων για νερό και σκύβαλα” αλλά και για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ.


 

Oι ξένες επενδύσεις αποτελούν στήριγμα της κυπριακής οικονομίας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς με βάση εκτιμήσεις η συνεισφορά των εταιριών διεθνών δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ αγγίζουν το  10%, που μεταφράζεται σε 1,8 δις, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φ».

Μόνο οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων οι οποίες δραστηριοποιούνται στο νησί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ξεπερνούν τις 40,000, ενώ με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών, άγγιζαν τα 21,3 δις, τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο συγκρίνοντας το ύψος των άμεσων επενδύσεων με αντίστοιχα στοιχεία από τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, το ποσό στη Κύπρο είναι πολύ μικρότερο απ΄ότι στους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς.

Συγκεκριμένα, το 2011 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο ήταν 987,1 εκ. ευρώ ενώ στη Μάλτα έφτασαν τα 12,4 δις και στο Λουξεμβούργο τα 34,5 δις., σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Οικονομικών.

Με βάση τα στοιχεία για το εννιάμηνο του έτους, στην Κύπρο οι νέες εγγραφές εταιρειών ανήλθαν στις 13,199, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί σε Μάλτα και Λουξεμβούργο ήταν 2,869 και 6,671.

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά ο Υπεύθυνος Φορολογικών Θεμάτων και Προώθησης Επενδύσεων, Άγγελος Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι και οι δύο ανταγωνιστικές μας χώρες είναι πολύ καλύτερες στην προώθηση τους ως επενδυτικούς προορισμούς στο εξωτερικό.

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Συνέταιρος του δικηγορικού οίκοι Αντρές Νεοκλέους & Σία, Αντρέας Νεοκλέους, μιλώντας στον «Φ» αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με άλλα τρία βασικά προβλήματα, πρόσθεσε, την γραφειοκρατία, τη νοοτροπία του Κύπριου και τα κυκλώματα, κάνοντας αναφορά στην επένδυση του Κατάρ και στην κινεζική επένδυση στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου συμφέροντα και κυκλώματα πολεμούν τις επενδύσεις όταν δεν συμμετέχουν σε αυτές.