Επικρίσεις Περδίκη κατά της Κυβέρνησης

 


 

Διαβάστε επίσης για την πρόταση του Βάσου Σιαρλή. Διαβάστε ακόμα για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Λευκωσία, λόγω Black out.


 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προβλέψεις της Κυβέρνησης και όλων των οικονομολόγων σε σχέση με το μέλλον της κυπριακής οικονομίας φαίνεται να πέφτουν έξω, είπε, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας δεν είναι μόνο δυσοίωνες, αλλά αποδεικνύουν και το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση είναι βαθιά νυχτωμένη για το βάθος της κρίσης στην κυπριακή οικονομία».

Πρόσθεσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία και ο κυπριακός λαός βυθίζονται στην κρίση, χωρίς ανάπτυξη, με αύξηση της ανεργίας και αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δεν φαίνεται ότι μέσα από ένα μνημόνιο το οποίο η Κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με επιτυχία θα καταλήξει σε αναστροφή της κατάστασης.

Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε ότι μαζί με τους Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Άγγελο Βότση του ΔΗΚΟ καταθέτουν σήμερα πρόταση νόμου για τροποποίηση του άρθρου 16 στο νόμο περί υδρογονανθράκων που καθιστά την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων πιο αποτελεσματική, τη θέτει υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή και προσδίδει περισσότερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και περισσότερη δημοκρατική διαχείριση, εξαφανίζοντας κατά το δυνατό τα περιθώρια διαπλοκής σε σχέση με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Περδίκης απηύθυνε έκκληση προς τον Υπουργό Εμπορίου όπως κατά την αυριανή συνάντηση με τα κόμματα επιδείξει «καλή θέληση» και αποδεχτεί τη νομοθετική πρόταση των τριών κομμάτων για να προχωρήσει η σύσταση μια σύγχρονης και αποτελεσματικής εταιρείας υδρογονανθράκων.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο κ. Περδίκης είπε πως όταν πριν από δεκαπέντε μέρες ζήτησε να κατατεθεί άμεσα ο Προϋπολογισμός του Κράτους του πολλοί έλεγαν ότι η Τρόικα δεν αποδέχεται την κατάθεση του Προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει καμία προτροπή ή ρήτρα από την Τρόικα που να απαγορεύει ή να μην επιτρέπει την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του Προϋπολογισμού πρέπει να γίνει άμεσα, είπε, προσθέτοντας ότι η κατάθεση του Προϋπολογισμού σημειολογικά θα υποδήλωνε την άσκηση της κρατικής κυριαρχίας της Δημοκρατίας. Εναπόκειται στο Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση να βρουν τη φόρμουλα δημοκρατικής συζήτησης του Προϋπολογισμού, ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι δεν αποδέχεται την εφαρμογή τακτικών «φόρμουλα 1» στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι από την αρχή της σύσκεψης αρχηγών υποδείχθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, από κάποια κόμματα, ότι δεν θέλουν να κάνει αναφορά στην ουσία των συζητήσεων με την Τρόικα και ότι η σημερινή συνάντηση έγινε για να διευκρινισθεί πότε θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός και η μέθοδος εξέτασής του.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων με την αντιπροσωπεία των Δικαστών, είπε ότι αυτή δεν ήταν θετική και ανέφερε πως θεωρεί ότι εάν ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για την αποκοπή των ωφελημάτων τους είναι αντισυνταγματικός πολύ καλά θα κάνουν να δικάσουν την προσφυγή των επαρχιακών Δικαστών. Εάν είναι αντισυνταγματικός, συνέχισε, να τον κρίνουν ως αδέκαστοι Δικαστές και αναλόγως να αναλάβουν τις ευθύνες τους – νομικές και πολιτικές – και ακολούθως να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους για οικειοθελή αποκοπή στις απολαβές τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Περδίκης διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τους Δικαστές κατέληξε σε αίτημα από πλευράς των Δικαστών προς τη Βουλή για τροποποίηση του νόμου για τις αποκοπές ώστε να εξαιρεθούν από τις αποκοπές οι Δικαστές.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ