Επιτροπή Εμπορίου: “Εμπλοκή Βουλής στην εταιρεία Υδρογονανθράκων”

Και αυτό ειδικότερα με την προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 16 που επιτρέπει στο κράτος την ίδρυση της εταιρείας.

Σε σημερινή συνεδρία κατατέθηκαν δύο προτάσεις νόμου για το θέμα των υδρογονανθράκων και της ίδρυσης κρατικής εταιρείας, μια από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Άγγελο Βότση εκ μέρους του ΔΗΚΟ και Γιώργο Περδίκη εκ μέρους των Οικολόγων, και μια εκ μέρους του Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίες ωστόσο αποσύρθηκαν, ύστερα από γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και επειδή όπως ανέφεραν εκ των βουλευτών που τις κατέθεσαν, πρόθεσή τους δεν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, είπε ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές Νεοφύτου, Βότση και Περδίκη «είναι μια πρόταση μη νόμου» διότι ουσιαστικά προνοούσε να απαγορευτεί στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση κρατική εταιρείας υδρογονανθράκων μέχρι να γίνει νόμος. Πρόσθεσε ότι ήδη η Κυβέρνηση με βάση το άρθρο 16/ 1 του περί υδρογονανθράκων νόμου του 2007, ενός νόμου που ενέκρινε η Βουλή, της δόθηκε η εξουσιοδότηση να προχωρήσει με τη σύσταση κρατικής εταιρείας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν δέχεται καταγγελίες ότι τα κόμματα ή τα μέλη της Βουλής δε γνώριζαν για τα όσα γίνονταν για τη σύσταση κρατικής εταιρείας, αφού τα κόμματα από τον περασμένο Μάιο και η Βουλή από τον περασμένο Ιούνιου ενημερώθηκαν από τον ίδιο και ήταν σύμφωνοι στο να προχωρήσει η ίδρυση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Πρόσθεσε ότι είχε επίσης ενημερώσει ότι ανέθεσαν στη Νομική Υπηρεσία να δημιουργήσει το ιδρυτικό έγγραφο και δεν υπήρχε καμιά αναφορά ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί νόμος.

«Είναι για αυτό που κρίνω ότι ενδεχομένως οι προσπάθειες ήταν να υπάρξει κωλυσιεργία, αναβολή της σύστασης και ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι αναγκαία», ανέφερε.

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σωστή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», πρόσθεσε, «την εταιρεία θα πρέπει να την ιδρύσουμε σήμερα για να μην πω ότι θα έπρεπε να την ιδρύσουμε χθες», ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό απαιτείται ώστε μέχρι το 2019 να υπάρχουν οι υποδομές και το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι διορίστηκαν ήδη τα 4 μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, άνθρωποι εγνωσμένου κύρους όπως και τα 3 εκτελεστικά μέλη, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είδε καμιά κριτική για τα άτομα αυτά.

Πρόσθεσε ότι για την συγκρότηση του ΔΣ, δεν πρόκειται να μπει σε συναλλαγές όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Αυτή την εταιρεία θα πρέπει να την αφήσουμε να λειτουργήσει στα διεθνή πρότυπα και για αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί από ανθρώπους διεθνούς αξίας, κύρους και εμπειριών στον τομέα των υδρογονανθράκων», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι η όποια νέα Κυβέρνηση μπορεί να κάνει όποιες τροποποιήσεις θέλει και στο καταστατικό και στο ιδρυτικό έγγραφο όπως και στη σύσταση του Συμβουλίου της εταιρείας.

Αναφορικά με την κριτική που έγινε ότι ο Υπουργός έχει την εξουσία να μεταβιβάζει μετοχές, ανέφερε ότι αυτοί που κάνουν την κριτική δεν έχουν διαβάσει το καταστατικό το οποίο είναι σαφέστατο και οι κανονισμοί του δεν προνοούν μεταβιβάσεις στο παρόν στάδιο, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνεται στο μέλλον όταν υπάρχουν και ιδιώτες μέτοχοι.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι όσον αφορά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα των υδρογονανθράκων θα ενημερώσει τα κόμματα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο θέμα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι θεωρεί λανθασμένο στα πρόθυρα της ίδρυσης της εταιρείας, να γίνεται μια προσπάθεια να καθυστερήσει η όλη διαδικασία, όταν όλα αυτά τα θέματα που τίθενται σήμερα θα μπορούσαν να τεθούν πριν από μήνες.

Ερωτηθείς για αναφορά του στην Επιτροπή ότι πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου κατατέθηκε για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως όταν κατατίθεται μια πρόταση νόμου η οποία είναι πλεονασμός, όπως αυτή του κ. Νεοφύτου, διερωτάται ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι για την Επιτροπή τα θέματα ενέργειας είναι ύψιστης σπουδαιότητας και σημασίας και είναι επιδίωξή της επιτακτική να υπάρχει συναίνεση και συναντίληψη για αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.

Είπε ότι καταβλήθηκε ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα, καλώντας και την Κυβέρνηση να εισακούσει της εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπορίου που κατά πλειοψηφία υποστηρίζει ότι είναι διαφορετική η προσέγγιση όσον αφορά την σύσταση εταιρείας.

«Για μια ακόμα φορά εμείς λέμε ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση για αυτό το ζήτημα και για αυτό το θέμα που προέκυψε να πάμε ομόφωνα, γιατί πιστεύω ότι ο μέγα στόχος είναι να διατηρήσουμε την συναίνεση και να σφυρηλατήσουμε την συναντίληψη για τα ενεργειακά ζητήματα που η οποιαδήποτε αντιπαράθεση η εμφιλοχώρηση σκοπιμοτήτων, σίγουρα δεν θα βοηθήσει το τεράστιο έργο που έχουμε μπροστά μας να επιτελέσουμε και τις προοπτικές του τόπου μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μια τόσης μεγάλης σημασίας εταιρεία που θα διαχειρίζεται εθνικό πλούτο θα έπρεπε να μπει κάτω από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιζόταν από τη Βουλή και όχι να δημιουργηθεί εταιρεία μέσω της γνωστής πρακτικής με τον Έφορο Εταιρειών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει ξεκαθαρίσει ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει γίνει κατορθωτό να προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό το θέμα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Αναφερόμενος στις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, κ. Λαμάρης χαρακτήρισε αυτήν που κατατέθηκε από τους τρεις βουλευτές ως «απαγορευτική» και είπε ότι έχει σαφή στόχο να μην επιτρέψει με βάση νομοθεσία στη σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας.

«Είναι κατανοητό ότι χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων νομικών και θεσμικών μηχανισμών, δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», ανέφερε προσθέτοντας ότι πολύ σωστά η Κυβέρνηση προχώρησε από μόνη της στη σύσταση νομικού προσώπου για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με βάση το άρθρο 16.  

Πρόσθεσε ότι το πιο ουσιαστικό είναι να σταματήσουν να μπαίνουν εμπόδια γιατί στο τέλος της ημέρας οδηγούνται τα πράγματα σε μια αμφισβήτηση και ανωμαλία που κάθε άλλα παρά συμφέρουσα είναι για τον τόπο.  Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ για τη δεύτερη πρόταση ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι εκ του περισσού, αφού ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι πρόθεση της πρότασης του και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής δεν ήταν να καθυστερήσουν την όλη προσπάθεια, όμως θεωρούσαν ότι η Κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ίδρυση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου η οποία θα λειτουργούσε μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο.

«Δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με αυτή την προσέγγιση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το βασικό επιχείρημα του Υπουργού όταν βρέθηκε και συζήτησε το θέμα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ήταν ότι θα χανόταν χρόνος από τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου και ακολούθως να ιδρυθεί η εταιρεία. Πρόσθεσε ότι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, διαβεβαίωσε ότι θεωρητικά χρειάζεται λίγος χρόνος για κάτι τέτοιο.

Ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται αλλά είναι ένας τρόπος εμπλοκής του Κοινοβουλίου σε αυτό το πολύ κρίσιμο και ζωτικό τομέα για την οικονομία και την κοινωνία και θα γίνει προσπάθεια το Κοινοβούλιο είτε με ένα θεσμικό πλαίσιο είτε με την υφιστάμενη νομοθεσία στην οποία θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις να μπορέσει να έχει λόγο και ρόλο στο τί θα περιλαμβάνει η λειτουργία αυτής της εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ στήριξε τις όποιες ενέργειες της Κυβέρνησης είτε για έρευνα είτε για αδειοδότηση και για αυτό το λόγο χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργικού για την αδειοδότηση σε άλλα 4 οικόπεδα.

Ανέφερε ωστόσο ότι η οποιαδήποτε μελλοντική διαχείριση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να κινείτε μέσα σε σωστά νομικά πλαίσια, πλαίσια διαφάνειας που να μην αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η μελλοντική διαχείριση θα γίνεται για το όφελος του κυπριακού λαού.

Παρόλο, όπως ανέφερε, που μη ορθώς το Υπ. Εμπορίου προχώρηση στην ίδρυση της κρατικής εταιρείας, η ΕΔΕΚ θα μπορούσε εκ των υστέρων να προχωρήσει και να στηρίξει ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η εταιρεία. Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητη η Βουλή να βρίσκεται εκτός αυτής της διαδικασίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι δεδομένης της έλλειψης καλής θέλησης από μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργού και της εσπευσμένης ίδρυσης της εταιρείας και πρόσληψης εκτελεστικού Προέδρου, αυτό που απομένει είναι η απόσυρση των προτάσεων νόμου, αφού όπως είπε στην προσπάθεια να σταματήσει η διαδικασία θα προκύψει περισσότερη ζημιά.

Είπε ότι οι εισηγητές των προτάσεων προσανατολίζονται στην τροποποίηση του άρθρου 16 του βασικού νόμου έτσι ώστε να καθοριστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα από τον ίδιο το νόμο για την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Το τί θα περιλαμβάνει αυτή η τροποποίηση είπε, θα τύχει επεξεργασίας τις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε επίσης ότι μάλλον το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα γίνει προσπάθεια να εισαχθούν στοιχεία που μέσα από το νόμο να καθορίζουν πιο αναλυτικά τις αρμοδιότητες και τη δομή της εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ