‘Έρχεται κύμα απεργιών

Σε κινητοποιήσεις εργαζομένων προσανατολίζονται οι ηγεσίες των συντεχνιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις προτάσεις της Τρόικας. Εντός των προσεχών ημερών με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, και ακολούθως θα διαβουλευθούν μεταξύ τους με στόχο τη λήψη αποφάσεων. 


 

Διαβάστε επίσης για την νέα υποβάθμιση Moody‘s. Διαβάστε ακόμα 40 μαθητές νεκροί απο σύγκρουση τρένου με λεωφορείο.


 

Οι απαιτήσεις της Τρόικας για το συνταξιοδοτικό, που στην ουσία ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών, ήταν η σταγόνα που ξεχειλίσε το ποτήρι. 

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του γ.γ. της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση. «Είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν με μαζικές κινητοποιήσεις την απαρέσκεια και τη διεκδικητική διάθεσή τους στην πολιτική της σκληρής λιτότητας, που η Τρόικα επιχειρεί να επιβάλει».

Ο γ.γ. της ΠΕΟ μιλούσε χθες, από το βήμα του 25ου συνεδρίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικό-Στρατιωτικών και Κοινωνικών Ιδρυμάτων-ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ. και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Τρόικας και των Κυπρίων εργοδοτών.

«Οι αρχικές θέσεις της Τρόικας προκάλεσαν σοκ και θυμό, οι προτάσεις για τον Συνεργατισμό, για κατάργηση της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, για ιδιωτικοποιήσεις, για πάγωμα των συντάξεων και οριζόντιες μειώσεις μισθών, και τώρα η Τρόικα παρουσιάζεται πιο ισοπεδωτική και ακραία, με απαιτήσεις που οδηγούν σε ακύρωση κατακτήσεων» τόνισε ο κ. Κυρίτσης και συμπλήρωσε ότι «στην ακραία προσέγγισή της για το ΤΚΑ και να αποχωρήσει το κράτος από υποχρέωση εισφοράς στο Ταμείο, είναι εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα δραστικές αυξήσεις των συνεισφορών (εργαζομένων- εργοδοτών). Συνάμα, ο γ.γ. ΠΕΟ έστρεψε τα πυρά του κατά εργοδοτών, καταγγέλλοντας ότι «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να επιβάλουν πρακτικές που υποσκάπτουν τις συμβάσεις». 

ΔΕΟΚ: Όχι σε μνημόνιο που θα επαναφέρει την κυπριακή κοινωνία σε εποχές φτώχειας 

Το μήνυμα ότι η ΔΕΟΚ δεν θα δεχθεί μνημόνιο που θα επαναφέρει την κυπριακή κοινωνία και την οικονομία σε εποχές αποικιοκρατικής φτώχειας και ανέχειας, έστειλε από την Πάφο ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε εναλλακτικές λύσεις αντί παράδοση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα «δόντια των λεόντων», πρόσθεσε.

Ο κ. Διογένους ανέφερε πως η ΔΕΟΚ αρχίζει σύντομα το δύσκολο , αλλά αναγκαίο, μαχητικό δυναμικό αγώνα και τις κινητοποιήσεις για να δημιουργηθεί μια ισχυρή δημοκρατική κοινωνική συμμαχία ενάντια στην παράδοση και υποδούλωση της Κύπρου στην Τρόικα .

Κάλεσε παράλληλα, σ’ αυτή την προσπάθεια και όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν μαζί με την ΔΕΟΚ. Θα καλέσουμε επίσης συνέχισε « τις δεκάδες χιλιάδες των ανέργων, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να στρατευθούν στον αγώνα για τη  προστασία της κοινωνικής συνοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τόπο μας» .

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ ανέφερε πως οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και το κλιμάκιο της Τρόικας θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στο μεσαίωνα. Μετά συνέχισε, τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του κλιμακίου της Τρόικας την τρέχουσα εβδομάδα, με την κυβέρνηση, άρχισε να αποκαλύπτεται « η απειλή καταβαράθρωσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Κύπρου» από τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών μας.