Ερχεται νέα υποβάθμιση από την Moody’s;

 


Διαβάστε ακόμη για τις τελικές θέσεις της Τρόϊκας, αλλά και για το οριακά βιώσιμο χρέος της Κύπρου.  


 

 

«Οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς το πότε ακριβώς θα δοθεί οικονομική βοήθεια στην Κύπρο έχει αυξήσει κατά πολύ το ρίσκο σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Οίκου. Επιπλέον, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της Moody’s, το χρέος της κυπριακής Οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει και μάλιστα κατά πολύ κάθε προσδοκία. 

 

Μάλιστα, η Moody’s αναφέρει ότι ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονταν εντός του 2012, πράγμα δύσκολο εως αδύνατον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα παροχής οικονομικού πακέτου βοήθειας, λόγω του χρόνου που απαιτείται στα κοινοβούλια για την έγκριση μιας τέτοιου είδους διαδικασίας.

  

Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος Οίκος είχε μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά 3 βαθμίδες, βασιζόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου. Μάλιστα, η Moody’s δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι συνομιλίες με την Τρόϊκα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, αλλά οι πρώτες επαφές ήλθαν μόλις πριν από λίγες ημέρες.    

   

Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνιστούν την λεγόμενη Τρόϊκα,  έχουν ήδη «πέσει με τα μούτρα» στα δημοσιονομικά της Κύπρου, με την οποία όπως διαμηνύουν θα έχουν δύσκολο και μακρύ δρόμο. 

 

Επιπλέον, λένε οι της Τρόϊκας, οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη μεγάλο και ισχυρό εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης, αφού εξαιτίας της εκλογικής διαδικασίας.