Αισιοδοξία Χριστόφια & Σιαρλή για το μνημόνιο


Διαβάστε επίσης για το 2013 που αναμένεται να είναι έτος φτώχειας για την Κύπρο. Διαβάστε ακόμα για το νόμο περί Υδρογονανθράκων που πάει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη (29/11).


Τι είπε και τι δεν είπε ο Βάσος Σιαρλή:

  1. Τα «αγκάθια» είναι το θέμα των εσόδων του φυσικού αερίου, η ΑΤΑ και η απαίτηση για την ιδιωτικοποίηση της Cyta, Αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα αναμένουμε ότι θα γίνει τελική διευθέτηση. Απέφυγε να αναφέρει αν στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό
  2. Έκλεισε η περίοδος προσαρμογής στα 4 χρόνια
  3. Τα 17,5 δις περιλαμβάνουν την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων του κράτους, το οποίο εφόσον το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2016 θα ανέρχεται περίπου στα 6 δις. Περιλαμβάνεται και το ρωσικό δάνειο. Απέφυγε πάντως να πει αν το ρωσικό δάνειο θα επιμηκυνθεί πέραν του 2016
  4. Μέχρι το 2016 δεν θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και χρειαζόμαστε 1,5δις ευρώ επιπλέον.

Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν η κυπριακή αίτηση οικονομικής στήριξης να συζητηθεί σε μια πρώτη συζήτηση στη σύνοδο του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, από τη στιγμή που καλυφθούν όλα τα θέματα το κείμενο αυτό μεταφέρεται στις Βρυξέλλες για επεξεργασία από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking group) και από εκεί μεταφέρεται στο Εurogroup.

«Και επομένως η πρώτη ευκαιρία, αν υποθέσουμε ότι έχουμε (το μνημόνιο), η πρώτη ευκαιρία επομένως που αναμένεται ότι μια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup, θα πρέπει να είναι λογικά στο Eurogroup που θα είναι 3 Δεκεμβρίου», είπε.

Σημείωσε πως απ’ εκεί και πέρα θα χρειαστεί χρόνος μέχρι και βδομάδες για έγκριση από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να υπάρχει εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «έχουμε κάνει τέτοιες διευθετήσεις που μπορώ να πω με ικανοποίηση και βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι την ημερομηνία που θα πάρουμε την πρώτη εκταμίευση».

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί σε επίπεδο Κυβέρνησης και Τρόικας το μνημόνιο έτσι ώστε η αίτηση της Κύπρου να συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι αν το πρόγραμμα τεθεί στο Eurogroup αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα συμφωνείται εκεί και έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας το οποίο παρουσιάστηκε στο Eurogroup για τρεις ή τέσσερις φορές.

«Εγώ λέω ότι οι διαδικασίες είναι τέτοιες που θα σε οδηγήσουν σε μια πρώτη συζήτηση πιθανώς στις 3 Δεκεμβρίου», κατέληξε.