ΕΣΚ: Προσβλητική η απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων στο Μαρί


Διαβάστε επίσης για το 2013 που θα είναι έτος φτώχειας για την Κύπρο. Διαβάστε ακόμα για την αισιοδοξία Χριστόφια και Σιαρλή για το Μνημόνιο.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ, «η ακροαματική διαδικασία μεταφέρθηκε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» προκειμένου να γίνει αυτοψία στο χώρο της φονικής έκρηξης. Επιτράπηκε σε όλους να εισέλθουν εντός αυτής εκτός των δημοσιογράφων».

Η εν λόγω απόφαση, αναφέρεται, παραβιάζει το σύνταγμα, τους νόμους και  τις αρχές της Δικαιοσύνης, όπως αυτές καθιερώθηκαν και εμπεδώθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρόκειται, συνεχίζει η ανακοίνωση,  για μια «χωρίς προηγούμενο παραβίαση αυτής τούτης της αρχής της δημοσιότητας της δίκης».

Προστίθεται ότι το Τριμελές Κακουργιοδικείο της Λάρνακας ενώπιον του οποίου  εκδικάζεται η υπόθεση, δήλωσε επί τόπου ότι δεν φέρει καμιά ένσταση για παρουσία των δημοσιογράφων, πλην όμως, στους ίδιους ελέχθη από εντεταλμένους της Βάσης ότι «με εντολή του Αρχηγού του ΓΕΕΦ απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους». Στη Βάση εισήλθαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, οι δικαστές, οι εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής, συγγενείς των θυμάτων και άλλοι. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εκπροσωπούν την κοινή γνώμη και πραγματώνουν διά της παρουσίας τους τη δημοσιότητα της δίκης αποκλείστηκαν.

Αναφέρεται επίσης ότι σε επικοινωνία του με το γραφείο του υπασπιστή του Αρχηγού του ΓΕΕΦ,  ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών άκουσε ως δικαιολογία ότι «απαγορεύεται στους δημοσιογράφους για λόγους ασφαλείας».

«Αυτό είναι  πρωτοφανές και άκρως προσβλητικό για τους δημοσιογράφους, λες και οι λειτουργοί των Μ.Μ.Ε. φαίνεται να είναι για τους αρμόδιους άτομα με μειωμένη εθνική αξιοπρέπεια», αναφέρεται.  

Η ΕΣΚ διερωτάται κατά πόσο όταν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και εικονολήπτες βρέθηκαν στη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» για να καλύψουν μνημόσυνα, τρισάγια και άλλες εκδηλώσεις για τους αδικοχαμένους στο Μαρί, δεν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας και ξαφνικά αυτοί αναδύθηκαν σήμερα και ειδικά για τους λειτουργούς των Μέσων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών ανακοινώνει ότι θα μελετήσει το όλο θέμα σε βάθος και αφού πάρει τις κατάλληλες νομικές συμβουλές θα κάνει χρήση όλων των προσφερόμενων ένδικων μέσων.

Πηγή: ΚΥΠΕ