ΕΤΥΚ: Τιμωρία όσων ευθύνονται για την κατάσταση των τραπεζών


Διαβάστε επίσης, “Σ. Μαλάς: Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από το Μνημόνιο”.


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Χατζηκωστής είπε ακόμη ότι η ΕΤΥΚ θέτει και θέμα επιστροφής των υπερβολικών, όπως είπε, μπόνους τραπεζιτών.

Ο κ. Συλλούρης από την πλευρά του είπε ότι «ίσως κάποιοι να πρέπει να επιστρέψουν και λεφτά πίσω».

Συμπλήρωσε ότι αύριο θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η συζήτηση για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει «να μην φύγει το θέμα» από την Επιτροπή.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις έρευνες της Κεντρικής Τράπεζας για τα αξιόγραφα και την έρευνα της PIMCO για τις τράπεζες και είπε «όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα πορίσματα θα πρέπει να τα δούμε».

Ερωτηθείς αν οι έρευνες αφορούν και τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ως πρώην τραπεζίτη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος έχει υποχρέωση και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών να δημοσιεύει πορίσματα και αποτελέσματα.

«Δεν θα προδικάσω τίποτε», είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά σε κανένα άτομο».

«Το ΕΥΡΩΚΟ καταψήφισε τα 6 δις της υποτιθέμενης στήριξης προς τις τράπεζες» είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, λέγοντας πως το κόμμα είχε την απαίτηση για μια πραγματική και ολοκληρωμένη εικόνας, ώστε η εξυγίανση των τραπεζών να εξυπηρετεί την κοινωνία, τους πολίτες και την οικονομία.

Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες χρειάζονται «αυστηρότατο έλεγχο, μεγάλες αλλαγές» και «παρακολούθηση των Διοικητικών Συμβουλίων», ανάλογη της ζημιάς που έχουν και της στήριξης που λαμβάνουν από την Κυβέρνηση, με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε από την πλευρά του ότι η οργάνωσή του ζητά τη στήριξη του ΕΥΡΩΚΟ και όλων των άλλων κόμματων για να γίνουν «σοβαροί έλεγχοι» στον τρόπο διαχείρισης των τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να διστάσει κανένας να επιρρίψει ευθύνες εκεί που θα εντοπισθούν, και να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών, εφόσον χρειασθεί.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «πρέπει να πάμε πίσω, να βρούμε ποιοι ευθύνονται πραγματικά και να τιμωρηθούν», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΤΥΚ δεν θέλει να προστατευτεί κανένας, ακόμη και αν αποδειχτεί ότι υπήρξε εμπλοκή μελών της. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, «θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες συνέπειες με όλους τους άλλους υπεύθυνους».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ έθεσε και θέμα επιστροφής των υπερβολικών, όπως είπε, μπόνους που λάμβαναν οι τραπεζίτες, σε εποχές που, όπως ανέφερε, τα κέρδη ήταν πλασματικά ή οι τραπεζίτες ρίσκαραν τα λεφτά των φορολογουμένων και των μετόχων σε επενδύσεις που έφερναν εικονικά κέρδη.

«Αυτά τα μπόνους πρέπει να επιστραφούν, γιατί στην πράξη δεν τα δικαιούνται», είπε ο κ. Χατζηκωστής, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί και η εταιρική διακυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι η συζήτηση με το ΕΥΡΩΚΟ εστιάστηκε στη Λαϊκή Τράπεζα και στον τρόπο διαχείρισης του ΔΣ, προσθέτοντας ότι το κράτος, η Βουλή και η Κυβέρνηση που το διόρισαν έχουν ευθύνη για τη χρηστή, λογική και δίκαιη διαχείρισή του.

Μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας που, όπως είπε, μπορεί να αποτελούν τη μειοψηφία, βρίσκονται όμως σε νευραλγικά πόστα του ΔΣ, «δεν ασκούν το ρόλο τον οποίο τους έχουν εμπιστευθεί κάποιοι σωστά».

Το πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Χατζηκωστής, εστιάζεται στον τρόπο που λειτουργεί ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο οποίος, πρόσθεσε, δεν εφαρμόζει ούτε το διάταγμα σωστά, αλλά ούτε και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμοιβών της Λαϊκής φρόντισε να περάσει απόφαση για ημερήσια αποζημίωση 650 ευρώ, πέραν των τυχόν εξόδων που έχει, «για να εξυπηρετήσει κυρίαρχα τον εαυτό του», η οποία μετά από διαμαρτυρίες της ΕΤΥΚ μειώθηκε στα 400 ευρώ.

Όπως είπε, «δεν καταστρέφεται η τράπεζα με τα 400 ευρώ», αλλά είναι ενδεικτικό του πνεύματος της διαχείρισης.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι «ασέλγεια» το ότι αφαιρέθηκαν 12 ευρώ από καθαρίστριες που εργάζονται στην τράπεζα με μηνιαία έσοδα 250 ευρώ, για στήριξη της τράπεζας με βάση το διάταγμα, ενώ κάποιο παίρνουν πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις.

Οι κ. Συλλούρης και Χατζηκωστής ρωτήθηκαν εξάλλου και για αναφορές του Προέδρου της ΕΤΥΚ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης” της Κυριακής, όπου φαίνεται να κάνει λόγο για διαπλοκή τραπεζών και πολιτικής και τις ευθύνες του Τύπου.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «είναι φανερό ότι επηρεάζονται πολύ και οι εκδότες και δημοσιογράφοι, από διαφημίσεις» και από «πελατειακές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό που λέχθηκε είναι ότι «ίσως και πολιτικά κόμματα να έχουν μια σχέση και μια εξάρτηση».

Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχει τράπεζα που έδινε εισφορές σε κόμματα, δημιουργείται ένα ερωτηματικό ως προς τη σχέση των δύο.

Ο κ. Συλλούρης είπε από την πλευρά του ότι στην Επιτροπή Θεσμών αύριο συνεχίζεται η συζήτηση για το ρόλο των θεσμών και τα παρεμφερή θέματα ενώ πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή «δεν θα διστάσουμε να δούμε θέματα διαπλοκής και με πολιτικούς και με πολιτικά κόμματα και με δημοσιογράφους, και με καναλάρχες και με εκδότες».

Κληθείς να σχολιάσει αν πρέπει να πληρώσουν κάποιοι τη στιγμή που ο κυπριακός λαός καλείται να κάνει θυσίες για λάθη άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι «αυτή είναι η πρόθεσή μας» και συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό συζητείται το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών.

«Θα προσπαθήσω να μην φύγει το θέμα από την Επιτροπή Θεσμών», ανεξαρτήτως από το τι θα επιθυμούσαν άλλοι, είπε ο κ. Συλλούρης και συμπλήρωσε ότι «είναι ευθύνη όλων να παρακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη και να συμμετέχουν με τρόπο ώστε να μην αφήσουν στρεβλώσεις».

Πηγή ΚΥΠΕ