Έξαλλη η Πραξούλα με την απόφαση του Δικαστηρίου


Διαβάστε επίσης, “Λουκέτο έβαλαν 12,000 επιχειρήσεις”


Σε γραπτή της ανακοίνωση η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ότι η  χθεσινή πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσον αφορά την προσφυγή της κατά του Προέδρου, έχει αποφύγει να υπεισέρθει στην ουσία της υπόθεσης, που είναι η παράλειψη του να παύσει την Υπουργό προτού διορίσει άλλον Υπουργό, μιας και η αιτήτρια δεν είχε ποτέ παραιτηθεί, σύμφωνα με το sigmalive.

Αναφέρει επιπλέον ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο επέλεξε να μην σημειώσει γεγονότα και  τεκμήρια που η ίδια υπέβαλε και τα οποία δεν αμφισβήτησε η υπεράσπιση του Προέδρου, όπως επίσης δεν σημείωσε ότι η υπεράσπιση του Προέδρου δεν υπέβαλε διαφορετικά γεγονότα ή τεκμήρια.

Καταγγέλλει ότι η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου σημειώνει απλώς ότι «’ο διορισμός και η παύση Υπουργών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κείται εκτός της αναθεωρητικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Αλλά και ότι η παράλειψη παύσης μιας Υπουργού η οποία δεν παραιτήθηκε ποτέ, πριν τον διορισμό άλλου Υπουργού, «’είναι θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και μόνο»’.

Συμπληρώνει ότι «το πρωτόδικο Δικαστήριο συμπεραίνει ότι η πολιτική αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανέλεγκτη. Αφήνοντας αναπάντητο το ουσιαστικό ερώτημα, ποιός επιτέλους μπορεί να ελέγξει ένα αναξιόπιστο Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να το κάνει ο λαός στο τέλος κάθε Προεδρικής θητείας. Επειδή όμως είναι αυταπόδεικτο ότι μια πενταετία είναι αρκετή για να φέρει την καταστροφή, έχει ευθύνη ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος να έχει και να αξιοποιεί εκείνους τους μηχανισμούς που μπορούν να ελέγξουν τις αναξιόπιστες πράξεις οποιουδήποτε κρατικού αξιωματούχου¨».

 «Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί για τον έλεγχο των αναξιόπιστων πράξεων όλων των κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του Προέδρου, έχω δώσει οδηγίες στον Δικηγόρο μου να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία, η πολιτική αναξιοπιστία ενός Προέδρου πρέπει να τυγχάνει αποτελεσματικού ελέγχου», καταλήγει η κ. Αντωνιάδου.