Γ. Λιλλήκα: Απαντήσεις προς Αναστασιάδη-Κυπριανού


Διαβάστε επίσης, “Σιζόπουλος: “Σύγχυση στα επιτελεία Αναστασιάδη-Μαλά”.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κυπριανού για τους ανθρώπους που στελεχώνουν το επιτελείο του. «Ο κ. Κυπριανού αντί να αναζητά ανθρώπους της ΕΟΚΑ Β’ στο επιτελείο μας, και φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα με κατηγορήσει ότι συμμετείχα και στο πραξικόπημα με τη φόρα που έχει πάρει, καλύτερα θα έκανε να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αυτή η Κυβέρνηση κληροδότησε στην κυπριακή κοινωνία», είπε, προσθέτοντας πως «θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό να ασχολείτο με το να εξεύρει λύσεις για τα ζητήματα της φτώχειας, της κοινωνικής δυστυχίας και της μιζέριας που έχουν δημιουργήσει με την πολιτική της αναβλητικότητας τους».

Ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για δύο παραδοξότητες στις προσεγγίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Από τη μια κατηγορούν τον κ. Αναστασιάδη ως εκπρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που όντως εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1993-2003 σε πολύ πιο ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες και παρέδωσε στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου ένα δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 6,7% και 72% δημόσιο χρέος. Από την άλλη όμως, με τις επιλογές που έχει κάνει ο κ. Κυπριανού, και με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, στρώνουν το χαλί στον κ. Αναστασιάδη. Αυτό είναι πολύ παράδοξο», είπε.

Το δεύτερο παράδοξο που διαπιστώνει ο κ. Λιλλήκας σε σχέση με την προσέγγιση του κ. Κυπριανού, είναι ότι «προσπαθούν να αποσείουν από πάνω τους τις ευθύνες για την λανθασμένη οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν και την αναποφασιστικότητά τους και να μετακυλήσουν όλο το βάρος στις τράπεζες. Ενώ η αλήθεια είναι ότι και η Κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των τραπεζών ευθύνονται».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως αν «ευθύνονται μόνο οι Διοικήσεις των τραπεζών, όπως λέει ο κ. Κυπριανού, και περίπου τους κατηγορούν ότι είναι ληστές, μπαίνει το ερώτημα πώς τότε η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια, και τα δύο Υπουργικά του Συμβούλια, στο Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την οικονομική διαχείριση σε τραπεζίτες. Σε αυτούς που κατηγορεί ότι κατέστρεψαν την οικονομία του τόπου. «Δεν έχει ευθύνη; Και αν είναι ληστές και αν έχουν καταληστεύσει τους Κύπριους πολίτες με τις πολιτικές τους, γιατί δεν διορίζει ποινικούς ανακριτές το Υπουργικό Συμβούλιο για να διαπιστώσει ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», διερωτήθηκε επίσης.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του υποψηφίου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην πρόταση του για το φυσικό αέριο, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως του έχει κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που διεκδικεί την Προεδρία του κράτους, «θεωρεί το φυσικό αέριο, αυτόν τον τεράστιο πλούτο που μας χάρισε ο Θεός, αέρα κουπανιστό, όπως είπε».

Αντιλαμβάνομαι τώρα, συνέχισε, «γιατί ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να ξεπουλήσει, όπως και η Κυβέρνηση να παραχωρήσει, όλο το φυσικό αέριο στην Τρόικα. Επειδή το θεωρούν αέρα κουπανιστό», είπε. Πρόσθεσε πως ο ίδιος τον θεωρεί ως ένα μεγάλο εθνικό πλούτο που δίνει προοπτικές εξόδου από την κρίση άμεσα, και που με σωστή αξιοποίηση και αποφασιστικότητα θα μπορούσε να μας βγάλει και από το Μνημόνιο, «το οποίο θα μας οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση, σε νέο Μνημόνιο και στη μεταφορά όλου του εθνικού μας πλούτου στην Τρόικα», κατέληξε.

 

Λιλλήκας: Κίνδυνος κατάρρευσης των κρατικών νοσοκομείων αν δεν αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας 

Για κίνδυνο κατάρρευσης των κρατικών νοσηλευτηρίων αν δεν αξιοποιήσει η Κυβέρνηση τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έκανε λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη που είχε σήμερα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως μετά από περιοδεία που είχε σήμερα σε διάφορες κλινικές, διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας προς την Κυβέρνηση να κοστολογήσει τις υπηρεσίες της με βάση διεθνή πρότυπα και να συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, οι οποίοι περιμένουν για μήνες ένα ραντεβού και πολλές φορές και για πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας θεωρεί, όπως είπε, πως «αν δεν ανταποκριθεί άμεσα η Κυβέρνηση, αν δεν αξιοποιήσει και τον ιδιωτικό τομέα τότε τα κρατικά μας νοσηλευτήρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα υγείας και για την σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ αρχής γενομένης από το Μάρτιο του 2014.

Πηγή ΚΥΠΕ