Γ.Λιλλήκας: Απουσιάζει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική


 

Διαβάστε επίσης για την υποβάθμιση “σοκ” από τον οίκο Fitch αλλά και για την απονομή χάριτος σε 2 γαλοπούλες από τον Ομπάμα.


 

Στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον μας με θέμα: Λαθρομετανάστευση: Πρόταση Λύσης του προβλήματος, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι Κύπριοι δυστυχώς ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να βιώσουν τον ξεριζωμό αλλά και το σκληρό πρόσωπο της μετανάστευσης. Για αυτό σαν  λαός, είπε, έχουμε πλήρρη επίγνωση των δύσκολων συνθηκών που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια, τις οικογένειες τους και τις πατρίδες τους.

Όμως σημείωσε παράλληλα το κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να θέτει κάποια όρια ώστε να υπάρχει έλεγχος και τάξη. Σε αυτό το πλαίσιο,σημείωσε ο κύριος Λιλλήκας, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή απουσιάζει παντελώς μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει τόνισε άμεση ανάγκη, εξαιτίας και της οικονομικής  κρίσης η οποία  ανέβασε σε πρωτόγνωρα ύψη τα ποσοστά ανεργίας των Κυπρίων.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει πρωτίστος να βασίζεται στην αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.

Επείτα είπε θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη. Να είναι προσαρμοσμένη στο πληθυσμιακό επίπεδο της Κύπρου, αλλά και στις κοινωνικές δυνατότητες της ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών. Συνεχίζοντας ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι στον σχεδιασμό της πολιτικής πρέπει να ληφθεί υπόψη  ο οικονομικός προσανατολισμός της Κύπρου και κατά πόσον και σε ποιο αριθμό μπορούν να συμβάλλουν οι μετανάστες στην υλοποίηση αυτών των στόχων.

Ο υποψήφιος για την προεδρία τόνισε επίσης ότι δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για τους Κύπριους.  Ανάμεσα σε άλλα πρότεινε την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών, κίνηση η οποία όπως εξήγησε μπορεί εύκολα και γρήγορα να υλοποιηθεί, δεδομένου του μικρού μεγέθους της Κύπρου.

Επίσης ο κύριος Λιλλήκας εισηγήθηκε να εφαρμοστεί η αρχή της τιμωρίας όλων των παράνομων εργοδοτών, η οποία όπως τόνισε πρέπει να είναι παραδειγματική. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραχωρούνται πλέον άδειες εργασίας σε εργαζόμενους τρίτων χωρών, στους τομείς όπου υπάρχουν άνεργοι Κύπριοι. Τέλος ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι πρέπει να γίνεται άμεσος έλεγχος των αιτητών πολιτικού ασύλου ώστε να τελούν υπό την προστασία του κράτους όσοι και μόνο είναι πραγματικοί πολιτικοί πρόσφυγες.