«Το μαχαίρι στο λαιμό» μας βάζει η Τρόικα (vid)

Η τρόικα σφίγγει τη θηλιά γύρω από την κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις για διαμόρφωση των όρων του Μνημονίου. Τα δεδομένα, όπως έχουν τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαφοροποιηθεί από το καλοκαίρι προς το χειρότερο για την κυπριακή οικονομία. Ήδη έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις τους για περικοπές το 2014 και 2015 κατά 170εκ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα ζητούν ψαλίδι στο εφάπαξ και την σύνταξη των πρόωρων αφυπηρετήσεων ενώ εξακολουθούν να μην κάνουν πίσω σε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5000 μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Για την ΑΤΑ λένε ναι στην παγιοποίηση αλλά υπό συζήτηση είναι ο τρόπος και η ποσόστωση καταβολής μετά το τέλος του μνημονίου.  

“Οι ιδιωτικοποιήσεις να μειώσουν το χρέος”

Η θολή εικόνα που υπάρχει σήμερα σε σχέση με το τελικό ποσοστό αναχρηματοδότησης των τραπεζών, φαίνεται πως αλλάζει την στάση της Τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. 

Η τρόικα έθεσε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμώντας ότι πιθανές εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων οργανισμών, θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους. 

Φορολογικά και ενέργεια έχει το σημερινό μενού

Από το πρωί οι τεχνοκράτες της Τρόικα συνεχίζουν να κάνουν «φύλλο και φτερό» διάφορες υπηρεσίες. Συζητούν ενεργειακά θέματα με εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ, του Υπουργείου Εμπορίου, της ΔΕΦΑ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ.

Δείτε τι δήλωσε ο Σόλων Κασίνης, Δ/ντης της Υπηρεσίας Ενέργειας.

 

 

Σε σύσκεψη που θα έχουν μεταξύ τους οι τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν θέματα φορολογίας, ενώ αργότερα θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους του Γραφείου Προγραμματισμού προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο θέμα του προγραμματισμού έργων στη βάση σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Άλλο κλιμάκιο τεχνοκρατών θα έχει επαφές στην Κεντρική Τράπεζα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Οι πιστωτές φαίνεται να έχουν απαιτήσει να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα θέματα, αφήνοντας για το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου το καυτό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.