Η Γερμανία μπλοκάρει το μνημόνιο της Κύπρου


Διαβάστε επίσης για τον 34χρονο που συνελήφθη για την κλοπή λειψάνων από Ιερό Ναό αλλά και για τις πτήσεις που επηρεάζονται από απεργία στην Ελλάδα.


Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θα θέσει επιτακτικά θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου και ξέπλυμα χρήματος. Ο Markus Gallander, εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος των Σοσιαλιστών στη Γερμανία (SPD) Carsten Schneider, με δηλώσεις στον “Φ” δήλωσε ότι “Η Κυβέρνηση Μέρκελ διαβεβαίωσε το SPD ότι θα εγείρει θέμα ξεπλύματος χρήματος κατά τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με την Κυπριακή Κυβέρνηση”.

Ο κ. Gallander υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία και αυτά τα χρήματα πιστεύεται ότι είναι μαύρα, τα οποία διοχετεύονται μέσω της Κύπρου, και του κατ’ αναλογία μεγάλου χρηματοπιστωτικού της τομέα». 

Η εξέλιξη αυτή κανει πολύ δύσκολη την τελική απόφαση για αποδέσμευση της πρώτης δόσης όταν θα υπογραφεί το μνημόνιο.

Εξαφανίστηκε η Τρόικα

Πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και ακόμη στον αέρα βρίσκεται ακόμα το θέμα της επανόδου στην Κύπρο του κλιμακίου της Τρόικας για τις τελικές διαβουλεύσεις. Η Κυβέρνηση αναμένει στο ακουστικό, ενώ τα μηνύματα από το εξωτερικό επιμένουν για στασιμότητα.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στη Λευκωσία, καθώς η μη είσοδος της Ισπανίας σε πλήρες μνημόνιο ουσιαστικά ανατρέπει τον οικονομικό χάρτη που πήγε να δημιουργηθεί με την στήριξη των ισπανικών τραπεζών από τον ESM. Η Λευκωσία βρέθηκε να είναι μοναδικός καβαλάρης πια στον κυκλώνα της διαμάχης του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, επιδιώκει a priori συμφωνία με τη Λευκωσία, με κυρίαρχα γι αυτήν ζητήματα τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Θέλει, δηλαδή, η Λευκωσία να αποδεχθεί αυτά τα ζητήματα, πριν την κάθοδο της, ώστε η δια ζώσης διαβούλευση να είναι περισσότερο τυπική διαδικασία.