Η Γερμανία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο Σιαρλή

 

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Υπουργός Οικονομικών έχει πάρει «επάνω» του το πολύ σημαντικό θέμα να υπογράψει η Κύπρος συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας με όλες της χώρες της Ευρώπης. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Αποτελεί απάντηση σε όλους όσους κατηγορούν την χώρα και την βάζουν στις πρώτες θέσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έχει δώσει εντολές στους πιο στενούς του συνεργάτες να επικεντρωθούν πάνω από αυτό το ζήτημα.

Η χθεσινή υπογραφή με την Φιλανδία στέλνει πολιτικά μηνύματα. Η Φιλανδία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην Ε.Ε. Είναι από τους πιο «σκληρούς» εταίρους στα οικονομικά θέματα, αποτελεί την ομπρέλα όλων των σκανδιναβικών χωρών και το κυριότερο αποτελεί σύμμαχο της Γερμανίας στα οικονομικά δεδομένα που θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στα διάφορα Eurogroup το Βερολίνο.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και μάλιστα μέσα σε κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας λόγω των συζητήσεων με την Τρόικα η Κύπρος υπέγραψε συμφωνίες με τρεις χώρες: Την Εσθονία, την Ουκρανία και την Φιλανδία. Ανάμεσα στις χώρες που συζητάμε μαζί τους για να υπογράψουμε το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία (ίσως την ερχόμενη Δευτέρα), η Λιθουανία και η Λετονία. 

Η Πρέσβης της Φιλανδίας με δηλώσεις όπως  “αυτή η στιγμή βιώνουμε δύσκολους καιρούς και η Κύπρος είναι πολύ ελκυστική”  και “η Κύπρος θα βρει τη Φινλανδία ελκυστικό επιχειρηματικό εταίρο”, έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης.

Τέτοιες συμφωνίες διανοίγουν τη διαφάνεια μεταξύ των χωρών και των λαών , είτε είναι άτομα είτε εταιρείες που επιθυμούν να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές και να συνδιαλλαχθούν μεταξύ τους. 

Οι κινήσεις Σιαρλή πάνω σε αυτό το θέμα θα συνεχιστούν. Έχοντας βέβαια στη φαρέτρα του ένα πολύ σημαντικό όπλο. Την συμφωνία που είχαμε υπογράψει με την Γερμανία. Με αυτή την συμφωνία δίνουμε την μάχη και απαντούμε σε όλα τα κακεντρεχή δημοσιεύματα κυρίως των Γερμανών που προσπαθούν να ανατρέψουν και τον εταιρικό φόρο.