Η Κύπρος του Μνημονίου

Σχολιάζει ο Κώστας Ντάλτας

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θέλουν το μνημόνιο. “Καλά δε βλέπουν τι έγινε στην Ελλάδα”, η εύκολη ερώτηση. Η απάντηση ίσως είναι το ίδιο λογική. Ναι μεν αλλά. Ενα μνημόνιο δεν είναι ποτέ καλό, αλλά ίσως είναι απαραίτητο και αυτό βλέπουμε όλοι.

Η ιστορία των δανείων από Ρωσία, Κίνα που δεν ήρθαν ποτέ και τελικά η απόφαση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης τράβηξε πολλούς μήνες. Σε αυτό το διάστημα η αγορά πάγωσε, η ανεργία ανέβηκε και οι λύσεις έδειχναν κρυμμένες μέσα σε ομίχλη.

Την ξεκάθαρη εικόνα θέλει ο πολίτης, την αλήθεια και κυρίως σωστές κινήσεις, ώστε να μειωθεί το κράτος και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου να ξεφύγει η Κύπρος από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες.

Περισσότερα για το μνημόνια θα έχουμε να πούμε όταν κατατεθεί προς υπογραφή και γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Μέχρι τότε οι κυβερνώντες -έστω κι αν αποχωρούν – ας ρίξουν μια ματιά και στον συνάνθρωπο τους. Εστω και την ύστατη ώρα μπορούν να δοθούν λύσεις σε μικρά προβλήματα που θα ανακουφίσουν την κοινωνία.