Η μέθοδος καγκουρό σώζει τα πρόωρα βρέφη


Διαβάστε επίσης, “Υποθήκευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα”.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εταιρείας Παιδιατρικής και Ιατρικής Νέων της Γερμανίας, η γνωστή και ως “μέθοδος καγκουρό”, δηλαδή το ακούμπισμα του γυμνού βρέφους στο γυμνό στήθος της μητέρας του ή του πατέρα του βοηθά σημαντικά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου

“Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 33η εβδομάδα της κύησης συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται όταν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος της κύησης”, τόνισε ο επικεφαλής της Εταιρείας, Ούλριχ Φέγκελερ, σύμφωνα με τον οποίο η δερματική επαφή φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών.

“Οι χτύποι της καρδιάς των γονιών και η ζεστασιά του δέρματος φαίνεται ότι προκαλεί ερεθίσματα ανάλογα με αυτά που δέχεται το βρέφος στη μήτρα της μητέρας του”, τόνισε ο Φέγκελερ.

Άλλη έρευνα η οποία έγινε στον Καναδά και συνέκρινε, στην ηλικία των 15 ετών, παιδιά που γεννήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του πλήρους χρόνου της κύησης με παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και είτε παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα ή εφαρμόσθηκε η “μέθοδος του καγκουρό” σ΄ αυτά, έδειξε ότι στα παιδιά στα οποία εφαρμόσθηκε η “μέθοδος καγκουρό”, οι λειτουργίες του εγκεφάλου- η εγκεφαλική κινητική λειτουργία και ο συντονισμός ανάμεσα στα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια-είναι ανάλογες με αυτές στα παιδιά της πρώτης ομάδας. Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα παιδιά που έμειναν στη θερμοκοιτίδα ήσαν χειρότερα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι “η μέθοδος καγκουρό” ηρεμεί γρήγορα τα πρόωρα βρέφη και τούς δημιουργεί ασφάλεια με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα δυσάρεστες εμπειρίες όπως η αιμοληψία από τη φτέρνα.

“Η δερματική επαφή δεν ωφελεί μόνο τα πρόωρα βρέφη. Η στενή επαφή ενισχύει επίσης τους δεσμούς ανάμεσα στους γονείς και το παιδί και βοηθάει το παιδί να ηρεμήσει γρηγορότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις”, τόνισε ο Φέγκελερ.

Πηγή: 24h.gr