Η ώρα της αλήθειας για το Μνημόνιο


Διαβάστε επίσης τη νέα δημοσκόπηση των προεδρκών εκλογών του 2013. Διαβάστε ακόμα για το νέο σκάνδαλο στην Ελλάδα: Υπουργικές βίζες 40 εκ. δολαριων


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης στο ΥΠΟΙΚ εξετάστηκε το κείμενο προτάσεων της Τρόικας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και θέματα πολιτικής στα οποία διαφωνεί η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαφωνεί στην πρόταση της Τρόικας για τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και προτείνει όπως δίδεται η ΑΤΑ στους εργαζομένους μια φορά το χρόνο και όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση να μην παραχωρείται.

Επίσης, μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας υπάρχει διαφωνία στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Όσον αφορά την πρόταση της Τρόικας όπως τα έσοδα από το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται για εξόφληση του χρέους της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προτείνει όπως δημιουργηθεί Ταμείο στο οποίο θα κατατίθεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο και όπως ένα μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για ανάπτυξη και για δημιουργία υποδομών, ένα μέρος για τις μελλοντικές γενιές και ένα μέρος μόνο να πηγαίνει στην εξόφληση του χρέους.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και στην πρόταση της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών με την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να διαφωνεί με ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και να έχει καταρτίσει πλάνο για ιδιωτικοποίηση μη κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης για την τελική του τοποθέτηση αναμένει το ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερς πως δεν πρέπει να θέτουμε το λαό ενώπιον διλημμάτων και να του λέμε ότι επειδή έχουμε οικονομική κρίση θα πρέπει να υπογράψουμε το όποιο μνημόνιο.

Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν σε κάποιες συμφωνίες. Κλείδωσε, ως τα 10 δις ευρώ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.