Οικόπεδο 9: Επέλεξαν την 5η σε βαθμολογία κοινοπραξία

 


Διαβάστε επίσης όλες τις εξελίξεις στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα, διαβάστε ακόμα για τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Κύπρο και στην Ε.Ε.


Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Εμπορίου και το Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξαν την κατανομή των «οικοπέδων» του β΄ γύρου αδειοδότησης σε σχέση με το «οικόπεδο 9», ενώ έδωσαν στους πρώτους της κατάταξης της ίδιας αξιολόγησης τα υπόλοιπα «οικόπεδα» 2, 3 και 11.

Οκτώ αιτήσεις υποβλήθηκαν για το «οικόπεδο 9», το οποίο θεωρείται και το πιο πλούσιο της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο η αδειδότηση δόθηκε στην κοινοπραξία της γαλλικής Total με τις ρωσικές Novatec και GBP (θυγατρική της Gazprom), από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία Total – Novatec – GBP, είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας (με 222,7 βαθμούς), τόσο στην αξιολόγηση της κυβερνητικής συμβουλευτικής Επιτροπής, όσο και στην κατάταξη των ξένων συμβούλων. Χωρίς καμιά διάκριση ούτε στην τεχνική, ούτε και στην οικονομική της πρόταση, όπως αναφέρεται στον «Φ».

Πρώτη σε βαθμολογία είχε καταταγεί η κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas (με 277,7 βαθμούς). Ακολουθούσε ήταν η κοινοπραξία των Premier-Vitol και Petronas (με 234,4 βαθμούς).

Στον τομέα τεχνικών ικανοτήτων και εμπειριών, από τους οκτώ διεκδικητές του «οικοπέδου 9», τη μεγαλύτερη βαθμολογία είχε συγκεντρώσει η κοινοπραξία EMP – Frastico. Η γαλλορωσική κοινοπραξία που επιλέχθηκε, πήρε μόνο 60,6 βαθμούς.

Όσον αφορά το οικονομικό τμήμα των προσφορών, κοινοπραξία ENI – Kogas είχε την καλύτερη πρόταση με 216,6 βαθμούς, ενώ η κοινοπραξία Total – Novatec – GBP αξιολογήθηκε με μόνο 162,1 βαθμούς. Στην ουσία επιλέχθηκε η κοινοπραξία με 25% λιγότερα έσοδα για το κράτος από την πρώτη καλύτερη πρόταση σε σχέση με το πριμ υπογραφής, αλλά και από τα ποσοστά φυσικού αερίου ή πετρελαίου, σύμφωνα με τον «Φ».