“Καμία ιδιωτικοποίηση ημικρατικού οργανισμού υπό εκβιασμό”


Διαβάστε επίσης, “Έρογλου: Είπα στον Χριστόφια ότι εσείς είστε οι εισβολείς”.


Λέγοντας ότι τον τελικό λόγο για κάθε συμφωνία με την Τρόικα πρέπει να τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο διότι εκείνοι είναι που διαπραγματεύονται.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Ομήρου μετά από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων, για την οποία ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «είναι ένας ημικρατικός οργανισμός, ο οποίος σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια της χώρας γιατί διαχειρίζεται τα λιμάνια, τις συγκοινωνιακές δραστηριότητες της Κύπρου με τον έξω κόσμο, συνεπώς δεν θα πρέπει ούτε σκέψη να γίνεται για ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση ή ακόμα και μερική μετοχοποίηση του συγκεκριμένου ημικρατικού οργανισμού».

«Λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλλουν την πλήρη κυριαρχία του κυπριακού κράτους επί των λιμένων μας και αυτό θέλω να είναι σαφές από πλευράς ΕΔΕΚ», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ενώ «σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις υπό πίεση και υπό εκβιασμό δεν θα πρέπει να συζητείται αυτό το θέμα».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «εάν η Κυπριακή Δημοκρατία, αν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η Κυβέρνηση, η Βουλή αποφασίσουν κάτω από ήρεμες συνθήκες και μακριά από εκβιασμούς, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αλλά με παραμονή του κυπριακού κράτους ως αυτού που θα ασκεί τον έλεγχο πάνω σε αυτούς τους ημικρατικούς οργανισμούς».

Αναφορά από τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ έγινε και στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για τη συμφωνία με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και όπως είπε ο κ. Ομήρου «λανθασμένα δημιούργησε μια εικόνα ευφορίας και ικανοποίησης και απονομής επαίνων, διότι αυτή η ανακοίνωση υποκρύπτει στοιχεία άκρως ανησυχητικά πρώτα και πάνω από όλα για τους απλούς πολίτες και συγκεκριμένα για το θέμα της ιδιοκατοίκησης, ζήτημα το οποίο εμείς θεωρούμε ότι δεν υπήρξε επαρκείς κατοχύρωση».

«Αλλά, ίσως μάλιστα, να αποτελέσει και την οριστική ταφόπλακα επί της κτηματαγοράς και επί των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης που ήδη υπέστησαν ένα συντριπτικό πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο οποίος εκτίμησε ότι «τώρα με την εντός ενενήντα ημερών κήρυξη του δανείου ως επισφαλούς και με την πάροδο εντός 18 μηνών εκποιήσεως των ενυπόθηκων ακινήτων θα οδηγηθούμε σε κατακόρυφη μείωση των τιμών των ακινήτων».

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, αυτό θα επιφέρει «συντριπτικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις γης αλλά και θα δημιουργήσει  ένα νέο φαύλο κύκλο που θα αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεδομένου ότι θα υπάρξει αυτή η κατακόρυφη μείωση των τιμών των ακινήτων για αυτό λέμε εμείς ότι η Κυβέρνηση που έχει και την τελική πολιτική ευθύνη να καταλήγει σε συμφωνίες με την Τρόικα θα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με την Τρόικα».

Κατέστησε σαφές ότι «δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στις αρμοδιότητες του Διοικητή της ΚΤ» διότι, όπως είπε ο κ. Ομήρου, «δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων, και σε αυτή τη χώρα υπάρχει κράτος του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της χώρας και υπάρχει και Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παίρνουν τις αποφάσεις και είναι αυτοί που διαπραγματεύονται, είναι μεν ανεξάρτητος ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή πλην όμως στην τελική διαπραγμάτευση τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχει η Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας είπε ότι η Αρχή, «έχει παρόν, έχει και μέλλον, είναι εθνικό κεφάλαιο και μακριά από εμάς οι φωνές για ιδιωτικοποίηση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στην Αρχή Λιμένων ούτως ώστε σε περίπτωση που αποταθεί η Κυβέρνηση για βοήθεια να μπορεί να προσφερθεί, ο κ. Πρέντζας είπε ότι «ήδη ένα μεγάλο μέρος από το αποθεματικό μας πήγε στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων και εάν και εφόσον μας συζητηθεί θα εξετάσουμε τα διαθέσιμα υπόλοιπα και εάν θεωρήσουμε τα υπόλοιπα αυτά θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα τότε, ναι, θα μελετήσουμε την αγορά νέων κυβερνητικών ομολόγων.

Καταλήγοντας είπε ότι «ως Αρχή Λιμένων έχουμε ένα αποθεματικό το οποίο ανέρχεται γύρω στα 230 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 100 δόθηκαν για αγορά κυβερνητικών ομολόγων».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων δώρισε στον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ ένα ξύλινο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας και παραλαμβάνοντάς το ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτό το καράβι εκφράζει, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, τα οράματά μας και για μια ελεύθερη πατρίδα αλλά και για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και για μια κοινωνία ευημερίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο».

Πηγή ΚΥΠΕ